Zöld sapkás flashmobbal hívták fel a figyelmet a lelki egészség világnapjára

A Civilút és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) együttműködésében a rekordszámú, közel 600 fős mezőny zöld sapkában teljesítette a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamot október 9-én.

A FODISZ idén immár 9. alkalommal rendezte meg a népszerű Esélyegyenlőségi Futamot, a közel 600 fős mezőnyben látás-, hallássérült gyermekek, intellektuálisan sérült és mozgásában korlátozott fiatalok, szervátültetett és Down-szindrómás, autista és halmozottan sérült emberek közösen teljesítették a távot családtagjaik, kísérőik, barátok és pedagógusok, edzők és a fogyatékos világgal szolidaritást vállalók körében. Az Esélyegyenlőségi Futamhoz idén csatlakozott a Civilút Mindenki programja is: a résztvevők zöld sapkával hívták fel a figyelmet a lelki egészség világnapjára. „A test és a lélek szétválaszthatatlan: Törődj a testeddel, hogy ép maradjon a lelked!” – ez volt az üzenete a zöld sapkában futók népes mezőnyének.

A 2020-ban elindított Mindenki program és mozgalom célja ugyanis az, hogy minél több információ jusson el az emberekhez a mentális egészséggel és betegségekkel kapcsolatban, ezzel is segítve a korai felismerést, valamint a szakszerű segítséghez jutás lehetőségét. Minél több emberhez jut el a téma, minél többen hallanak és beszélnek róla, annál inkább csökkenthető a társadalmi diszkrimináció és növelhető az elfogadás. A nagysikerű flashmob akció másnapján a Civilút bemutatta a Mindenki magáról pszichoedukációs játékot, amelynek a megjelenését a lelki egészség világnapjára, október 10-re időzítettek. Az izgalmas és egyedülálló kártyajátékot Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író szakmai koordinálása mellett készítette el a Civilút. A játék a versenyen és pontszerzésen kívül izgalmas beszélgetést, konstruktív vitát, együtt gondolkodást indíthat el, sőt, megoldásokat is kínálhat lelki problémákra, mentális nehézségekre, érzelmi gondokra.

A Mindenki programról és a pszichoedukációs játékról további információk találhatók a mindenki oldalon és a Facebook oldalon.