Héttorony Fesztivál

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben.

2021. november 6-21. - Határon innen és túl. A programsorozat keretében 9 zengő ház, 70 művész, 7 kiállítás, 14 koncert, konferencia, kerekasztal-beszélgetés, táncház és fényfestészet várja az érdeklődőket. Lendva – Kakasd – Bak – Százhalombatta – Makó – Sárospatak – Kolozsvár – Dubaj – Budapest. Idén november 6. és 21. között rendezik meg a Héttorony Fesztivált, amely a legjobb világ- és népzenéit viszi el Makovecz Imre tereibe.

Tíz éve halt meg Makovecz Imre, de emléke, kisugárzása, szellemi hagyatéka tovább munkál örökségében – idén novemberben is megrendezik tiszteletére a határokon átívelő Héttorony Fesztivált. A 2021-es a tizedik Héttorony Fesztivál, mely során ismét a legjobb világ- és népzenei alkotások töltik meg Makovecz Imre tereit határon innen és túl.

A fesztivál küldetése, hogy a hazai népzene és világzene kiemelkedő művészei a szomszédos országok magyarságához is eljussanak, valamint a zene és építészet szerves kapcsolatára irányítsák a figyelmet. A koncertek mellett Makovecz Imre szellemiségét idéző életművét és annak hatásait bemutató építészeti kiállítások, szakmai beszélgetések várják idén is a közönséget, melyekben bemutatkoznak olyan kortárs alkotó műhelyek, melyek a Kárpát-medence népi műveltségét tekintik művészetük kiindulópontjának.

A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal tűnt fel a magyar kultúrtörténetben. A Kárpát-medence paraszti kultúrája, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között. Így a Héttorony Fesztivál idei nyitókoncertje a szlovéniai Lendván lesz, ezt követően hangsebességgel száguld a többnemzetiségű Kakasd, a göcseji Bak, Százhalombatta, Makó, Sárospatak és az erdélyi Kolozsvár között. Az online tér segítségével próbálják a szervezők összekapcsolni a helyszíneket, ezzel is erősítve összetartozásukat.

A fesztivál fellépői között ott lesz a Huun-Huur-Tu lendvai nyitókoncertjével; Kakasdon a Meybahar és az Ötödik Évszak ad koncertet; Bakon Resti Kornél lép fel, valamint a Branka Trio és a Guessous Mesi Trió ad közös koncertet. Százhalombattán a Tárkány Trió koncertje után fellép a Szabó Balázs Bandája; a makói Hagymaházban az Ephemere Duó koncertjét követően a Bagossy Brothers Company hangjai csendülnek fel. Sárospatakra Laposa Julcsi érkezik gyermekműsorával, majd Palya Bea kápráztatja el a közönséget; míg Kolozsváron a Herczku Ági és a Banda formáció lép fel.

A Héttorony egy időre Dubajba, a Világkiállítás Magyar Pavilonjába költözik idén. A pavilon épületét Makovecz egyik tanítványa, a Héttorony Fesztivál építészeti programjainak szerkesztője, Csernyus Lőrinc tervezte. A dubaji Magyar Pavilonban Lajkó Félix és a Szalonna Duett ad koncertet a Makovecz Emléknap alkalmából, míg a dubaji záróakkordot a Félix és a Volosi jegyzi.

A hagyományt folytatva, november 20-án – a Mester ezen a napon született – megkoszorúzzák Makovecz Imre emléktábláját a Villányi út 8. szám alatt. Aznap este rendezik meg a fesztivál zárását ünneplő gálakoncertet Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban. A gálakoncerten Héttorony – Koncertszínház címmel készül egyedi program Makovecz Imre tiszteletére két felvonásban; a Duna Művészegyüttes, Novák Péter és az Etnofon valamint a Duna Szimfonikus Zenekar előadásában. Az este karmestere Makovecz Pál.

További információ itt.