Cakó 70

Cakó Ferenc Érdemes és Kiváló grafikusművész, animációs filmrendező jubileumi kiállítása.

Élő homokrajz előadással egybekötött megnyitóra 2021. december 5-én 16 órakor kerül sor. A tárlatot Feledy Balázs művészeti író nyitja meg. Megtekinthető díjtalanul 2021. december 6 - január 13-ig a II. kerületi Kultúrkúriában naponta 10-18 óráig. (II. kerület, Templom u. 2-10.) Cakó Ferenc homokanimációs szabadalmát és műfajteremtő, a pillanat hatása alatt születő és gyorsan változó, élő alkotásai elvarázsolták már a világ számos országának közönségét. A sebészi pontossággal megalkotott, mindenki számára érthető stilizált formákba foglalt képek mély művészei tartalmat, komoly érzelmeket és mondanivalót hordoznak. Születésnapi kiállításán a kedvelt grafikusművész festményeiből, rézkarcaiból is láthatnak válogatást.

A homokot, mint képzőművészeti-rajzi kifejezési formát évtizedek óta használja az alkotó filmjeiben és élő homokrajz előadásain, ám kitartó kísérletezés eredményeként egy különleges eljárás segítségével, képzőművészeti munka során sikerült "rögzíteni" és így alkotni homokba festett állóképeket.  Tárlatunkon ezeket az alkotásokat, valamint a művész air-brush és olajtechnikával készült festményeit állítjuk ki. A művészt egyrészt az absztrakt formákból kibomló figurális világ ábrázolása motiválja a festés során. Másrészt képein az egyén és társadalom ellentétei, kapcsolatai, az egymásba gubancolódó taszító-ölelő formák dominálnak. Az embert mint tragikus, önmagával és környezetével harcban álló lényt jelenítik meg a festmények. Képeivel a legbelső rezdülések, vívódások, a világba, az emberi társadalomba való számkivetettség hangulatait, az érzések, indulatok egymásba csapását képes érzékeltetni. Ennek a katartikus erőnek, e művészi élménynek a megélését szeretnénk elérhetővé tenni látogatóink számára tárlatunkkal.

Cakó Ferenc 1950-ben született Budapesten.

A budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskola grafikai szakának elvégzése után felvételt nyer a Magyar Képzőművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakára, ahol 1973-ban szerez diplomát. Főiskolai évei alatt készült amatőr animációs filmjeivel többször nyer az Országos Amatőrfilm Fesztiválon, majd meghívást kap a Pannónia Filmstúdióba, ahol 1973-tól 1991-ig tervező-rendező. A háromdimenziós animáció területén kezdetben báb- és gyurmafilmeket, sorozatokat, reklámokat rendez és animál. (Sebaj Tóbiás és Zénó filmjei ma is népszerűek.)

Első nagy elismerését 1988-ban az AB OVO című szobor-homokanimációs filmjével éri el, Cannesban BEST SHORT díjat kap, emellett több nemzetközi filmfesztivál is fődíjjal jutalmazza. A képzőművészeti formavilág állandó kísérletezője különleges hatású homokrajz-animációs filmjeivel. Önállóan írja, tervezi, rendezi és kivitelezi a nemzetközi fesztiválokon nagy sikert arató filmjeit. 1994-ban HAMU című filmje ARANY MEDVE díjat kap a berlini filmfesztiválon. 1995-ben saját animációs film műtermet hoz létre C.A.K.Ó. Stúdió néven.

Képzőművészeti ihletésű, több hónapi aprólékos munkával készült filmjeit szinte valamennyi nemzetközi filmfesztivál jelentős díjjal jutalmazza, alkotásai a fesztiválok retrospektív vetítésein is szerepelnek. Nemzetközi filmfesztiválokon többször zsűritag és animációs kurzusokat tart. Filmkészítés mellett többnyire air-brush és olajtechnikával készült képeiből rendez rendszeresen kiállításokat itthon és külföldön egyaránt.

A 70-es évek második felében készült figurális grafikáit egyaránt jellemzi a szociológiai érzékenység és az ironikus, groteszt képi megfogalmazás. A 90-es évektől színesebb, mozgalmasabb, látványosabb, szürreális hangulatú alkotásai érezhetően kötődnek animációs filmjeinek képi világához. A világon elsőként 1996-ban dolgozta ki az élő homokanimációs előadást. Azóta a zeneszámok ihlette élő-kavargó, filmszerűen pergő, látványos színpadi homokrajz-folyamát óriás kivetítőn kísérheti figyelemmel a nagyérdemű. Ezekkel az előadásokkal jelentős hazai és nemzetközi közönségsikereket ért el.

Gyermek- és ifjúsági könyveket, tankönyveket illusztrál és plakátokat tervez.

A soproni Alkalmazott Művészeti Intézet egyetemi docense. Valenciai Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíj. Érdemes és Kiváló Művész.