Lemezbemutatók és más zenei csemegék az Uránia ünnepi koncertkínálatában

Hét különleges program várja decemberben a könnyűzene és a komolyzene kedvelőit az Uránia Nemzeti Filmszínház most záruló két koncertsorozatában

A Crossover Uránia című, műfaji határokat átlépő könnyűzenei sorozatban három lemezbemutató koncertre, a Barabás Lőrinc Quartet, a Zűrös Banda és Szarka Tamás estjére kerül sor. A Zenei példaképek Beethoventől Kallós Zoltánig című komolyzenei-népzenei szériában pedig Szabó Ildikó és Lajkó István két Beethoven-koncertje, Bognár Szilvia és Szalóki Ági karácsonyi népzenei estje valamint Palojtay János és Szőcs Kristóf Schubert-négykezesekből válogató hangversenye hangzik el. Végéhez közeledik, de még három különleges meglepetést tartogat az év eleje óta futó Crossover Uránia sorozat, amelyben könnyűzenei koncerteket láthattunk az Uránia színpadán a magyar zenei színtér ismert együttesei és szólistái közreműködésével, az ethnótól a pszichedelikus rockon át a jazzig terjedő kínálattal.

Elsőként, december 14-én, kedden este a Barabás Lőrinc Quartet lép színpadra nyáron megjelent Open című lemezének anyagával és régebbi szerzeményeivel. A formációnak 2015-ös megalakulása óta ez a harmadik nagylemeze. Zenéjükben a jazz és az instrumentális popzene mellett számos stílus, így a világzenei és klasszikus zenei hatás is nyomon követhető. Az új album az ismert stílusjegyek megőrzése mellett is határozottan új fejezetet nyit az együttes zenei életében.

A Crossover Uránia következő alkalma december 22-én, szerdán a Zűrös banda koncertje. A magyar nép- és világzenei színtér kimagasló együtteseinek zenészeiből verbuválódott zenekar tagjai rajonganak a magyar és a modern balkáni népzenéért. Első lemezük a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg 2015 szeptemberében, és szinte azonnal felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music Charts Europe-nak a legjobb albumai közé.  2021 című második lemezük is WMCE toplistás lett, szeptemberben a világ 10 legjobb világzenei albuma közé választották Berlinben. Ennek anyagával érkeznek most az Urániába. A Crossover-koncertek sora december 28-án, kedden Szarka Tamás Európa karácsonya című koncertjével zárul. A Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, költő, a Ghymes együttes alapító tagja azonos című, most megjelent önálló albumán a legismertebb európai karácsonyi dallamokat öltözteti új köntösbe. A koncert anyaga a karácsonyi misztériumot, mint ünnepet, közösségteremtést, hagyományt és az ezekben született újat járja körül.

Az Uránia tavaly kezdődött Zenei példaképek Beethoventől Kallós Zoltánig című komolyzenei és népzenei koncertsorozata a kortárs zenekultúra történeti kapcsolódásait kutatta, arra keresve a választ, hogy kik inspirálják zenei életünk kiemelkedő tehetségű művészeit. December 15-én és 16-án, két egymást követő estén Szabó Ildikó és Lajkó István Beethoven 250 – Az összes cselló-zongora mű című koncertjének lehetünk részesei az Uránia dísztermében. Beethoven a klasszikus csellószonáta megteremtője, keze alatt szinte az „Új testamentuma” születik meg a cselló-zongora hangszerkombinációnak. A két kitűnő fiatal zeneművész előadásában mind az öt cselló-zongora szonáta és a három variáció elhangzik. A koncert eredetileg 2020-ra, Beethoven születésének 250. évfordulójára készült, premierjére a pandémia miatt kerül sor most.

December 19-én, vasárnap Bognár Szilvia és Szalóki Ági, az Uránia visszatérő előadói Mindez világ örvendezzen! című karácsonyi estjét élvezhetjük ugyanebben a sorozatban. A két kiváló énekesnő az európai keresztény kultúra gazdag karácsonyi kincsestárából merít. Elhangzanak moldvai csángó és latin nyelvű gregorián énekek, XIII. századi kantigák óspanyol nyelven, Francesco de Soto Langa-, Esterházy- és Bach-darabok, valamint dalok a XVII. századi Kájoni kódexből – énekhangon, hárfán, furulyán, dudán, lanton, kobzon, citerán, viola da gambán és ütőhangszereken.

Végül december 29-én, szerdán Palojtay János és Szőcs Kristóf négykezes Schubert-estjét hallgathatjuk meg. Schubert 1818 és 1824 nyarát a felvidéki Zselízen töltötte, Esterházy János gróf meghívásának eleget téve, hogy Mária és Karolina grófkisasszonyokat zenére tanítsa. E nyarakon számos négykezes darabot komponált tanítványai számára, köztük olyan híres opusokat, mint az f-moll fantázia, vagy a Divertissement à la hongroise. Az est fellépői, Palojtay János és Szőcs Kristóf fiatal zongoraművészek elsősorban a második zselízi nyár során született, kevésbé ismert, azonban nem kevésbé kiváló művekből adnak elő, de elhangzik a zeneszerző életének utolsó évében keletkezett, méltán népszerű Lebensstürme is.

A koncertek az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Alap és Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósulnak meg. Az előadásokra a hatályos járványügyi előírásokkal összhangban kerül sor.