Balázs János és a Concerto Budapest hangversenye

„Hommage à Cziffra” a Zeneakadémián.

A Cziffra György-emlékév decemberi ünnepi programjaként különleges műsorral készül a Concerto Budapest és Takács-Nagy Gábor karmester, Balázs János zongoraművész szólójával a Zeneakadémián. Grieg a-moll zongoraversenyét többször vette lemezre Cziffra György, azonban ezek közül is különleges jelentőséget kapott az 1956-ban Budapesten készült felvétel Rozsnyai Zoltán karmesterrel és az Állami Hangversenyzenekarral. Ezt a művet öleli körül a december 29-ei hangversenyen Mozart G-dúr szimfóniája és Beethoven Pastorale szimfóniája a Concerto Budapest előadásában. A koncertre jegyek kaphatók a cziffra100.com weboldalon.

Grieg zongoraversenye Cziffra György repertoárjának igen kedves tétele volt, legendás karmesterekkel, zenekarokkal készített felvételei örökítik meg az interpretáció érésének folyamatát. Akad ezek között olyan is, amelyet a történelem formált igazán megrendítő hangzóélménnyé: 1956 októberében Cziffra és Rozsnyai Zoltán karmester éppen az Állami Hangversenyzenekarral dolgozott a mű felvételén a Rottenbiller utcai stúdióban, amikor a forradalom híre betört a hangszigetelt falak mögé. A két művész azonnal a Sztálin-szoborhoz sietett – nem sokkal később pedig külhonba. Ezt a napot talán nehezebb a szolid és illedelmes romantikájú a-moll zongoraversenyhez kapcsolni, Mozart és Beethoven szimfóniái viszont annál természetesebben ölelik körbe a belőlük táplálkozó és virágzó concertót. Grieg előtt lebegő konkrét műfaji példának mégis csak a „Pastorale” szimfónia tekinthető közülük, Mozart műve ugyanis valójában egy olasz stílusú nyitány, amelyet feltehetően a Thamos, Egyiptom királya kísérőzenéjének bevezetőjeként komponált.

„Nagy örömmel várom a december 29-ei Cziffra100 koncertünket. Karácsony és Újév között tökéletes üzenetet érzek a műsorral, amiben a Szeretet ünnepe és az újévi kívánságok tükröződnek. Mozart, Grieg és Beethoven - és az összes nagy zeneszerző - minden egyes hangjában, harmóniájában szeretet sugárzik; a remény, hogy megemelik spirituálisan a hallgatót - ilyképpen is jobbá tenni a világot. Beethoven Pastorale szimfóniája egyben Óda a természethez, de hálaének is a sorshoz, hogy Beethoven kilábalt depressziójából melyet fülbaja okozott (és az öngyilkosság közelébe sodorta 30-31 éves kora körül) A Pastorale szimfóniát ily módon jelképes üzenetnek szánjuk az közönség felé: Hozza el a 2022-es év a várva várt Kigyógyulást a covid-sötétségből és bajból! A Grieg zongoraversenyhez személyes-családi emlék is köt; az 50-es évek eléjen, mikor Édesapám udvarolt Édesanyámnak, az egyik randevújuk gyönyörű programja volt Cziffra György tolmácsolásában hallani a Károlyi-kertben e csodalatos darabot! Nagyon várom december 29-ét!!!” (Takács-Nagy Gábor)

„Nagy örömmel tölt el, hogy Takács-Nagy Gáborral ismét egy zenetörténetileg is jelentős művön dolgozhatunk együtt. Legutóbb október 22-én a Zeneakadémia nagytermében Bartók 2. zongoraversenyét játszottuk, ami szintén Cziffra György életének fontos zenetörténeti momentuma, az utolsó mű, amit koncerten hallhattak tőle itthon, mielőtt elhagyta az országot. A Grieg zongoraverseny pedig az utolsó mű, amelyet még Budapesten vett lemezre emigrálása előtt! A felvétel később többször is megjelent, ezeket a lemezeket én már gyerekként is ámulattal hallgattam és nagy hatással volt rám. December 29-én a zongoraversennyel a mesterre is emlékezünk.” (Balázs János)

A Keller András vezette Concerto Budapest zenekar nagyon várja az ünnepi alkalmat, hogy a különleges műsor elhivatott előadásával magával ragadja a közönséget. 

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével. A Cziffra100 eseményeiről a weboldalon tájékozódhatnak.

2021. december 29. szerda 19:30

Balázs János és a Concerto Budapest hangversenye - Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Zeneakadémia Nagyterem

   Mozart: G-dúr szimfónia K.318

   Grieg: a-moll zongoraverseny

   Beethoven: VI. “Pastorale” szimfónia

Jegyek itt.