Felújítva tér vissza a mozikba a David Lynch kultuszfilmje, a Mulholland Drive

David Lynch rémálma folytatódik!

David Lynch (Kék Bársony, Twin Peaks) 2001-ben, sorban a nyolcadik filmjével, a Mulholland Drive-val megerősítette már addig is megingathatatlan státuszát a kultuszrendezők között. Az excentrikus látásmódú Lynch filmje egyedülálló műfaji hibrid, hiszen egyszerre erotikus thriller, társadalomkritika és pszichohorror. Mindez annak ellenére, hogy Lynch saját bevallása szerint olyan darabok inspirálták a Mulholland Drive-ot, mint az 1950-es Alkony sugárút, vagy a 1939-es Óz, a csodák csodája. Az eredetileg tévésorozatnak szánt film kalandos úton és meglepő indokokkal került végül mozivászonra – többek közt, mert az ABC vezetői szerint a két főszereplő, Naomi Watts és Laura Harring túl öregek voltak tévésztárnak – utólag egyébként Watts is megkönnyebbült a döntés hallatán, mert a sorozatbeli figuráját sokkal egysíkúbbnak találta. De a film eredeti ötlete is a kilencvenes évek elején merült fel Lynchben, ráadásul Twin Peaks spin-offként. Más Twin Peaks érintettsége is van a Mulholland Drive-nak, ugyanis a zeneszerző ugyanaz az Angelo Badalamenti, ez volt a hatodik együttműködésük.

Bár a pilot eredetileg 8 millió dollárból készült, hogy végül film legyen belőle, további 7 millió dollárral egészítették ki a költségvetést. Az így 15 millióból készült film végül 20 millió dolláros bevétellel zárt világszerte.

A történet egy amnéziás nő, valamint egy szépreményű színésznő kapcsolatát és rejtélyes, sokszor félelmetes kalandját dolgozza fel Los Angelesben, azon belül is főleg Hollywoodban. Ennél fogva számos filmes kikacsintás van a filmben, mint például Adam (Justin Theroux) dühkitörése, amikor betöri a limuzin szélvédőjét, ez referencia egy valóban megtörtént '94-es incidensre, amikor Jack Nicholson követte el ugyanezt – akkor ragadt rá a Mulholland Man becenév.

A világhírű és sikeres fenegyerek David Lynch rémálma az angyalok városában folytatódik. A Mullholland Drive televíziós sorozatnak indult, úgy, mint korábban a Twin Peaks. A sorozatos heti televíziós megmérettetésre azonban Lynch izgalmas film noir-t ötölt ki, amely erotikus thriller, börleszkbe hajló tragikomédia, melodramatikus love story, szimbolikus ars poetica, szarkasztikus társadalomkritika és pszicho-horror is egyben. Hamisítatlan Lynch-mix tehát. Aztán a vágóasztalon rejtélyes puzzle-t rakott össze, amelynek megoldásához az összes motívumgazdag epizódra emlékezni kell. A történetben minden részlet fontossággal bír - rájövünk, amikor visszafelé haladva fejtegetjük és kötögetjük a cselekményszálakat. Minden titok nyitja és kulcsa a bérlimuzin utasa, egy gyönyörűhollófekete hajú, nagyestélyis nő. Tökéletesre metszett arca Hófehérkéé, a teste Jayne Mansfieldre emlékeztet, akit mindjárt az elején el akarnak tenni láb alól. Ekkoriban landol az Ontario állambeli Deep Riverből a sejtelmes femme fatale pandanja, egy törékeny, ártatlan, szőke kis nő, kedves, naiv és optimista. A filigrán szőke Betty világrengető ambíciókkal érkezik a nagyvárosba, hogy ideiglenesen befészkelje magát színész nagynénje üres házába, amely időközben Rita rejtekhelye lett. A hipnotikus erejű Mulholland Drive nem csupán Lynch egyik csúcsteljesítménye, de számos toplista és kritikus (köztük Roger Ebert) számára is filmtörténeti klasszikus, amiért David Lynchet a Legjobb rendezőnek jelölték az Oscarjáron 2002-ben.

Kísérőfilm: Buda Flóra Anna: Entropia, 2018

Buda Flóra Anna Entropia című animációja megkapta a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) a rövidfilmes kategóriában a Teddy-díjat, a hagyományos nemi identitásoktól eltérő szexuális önazonosságok témáját megjelenítő filmművészetnek szentelt elismerést, a független zsűri által odaítélt díjat.

A sötétség útján – Mulholland Drive (restaurált változat)

A film március 10-én, felújított képminőséggel tér vissza a mozivászonra.

Színes amerikai dráma, 2001, 147 perc (16)

rendező: David lynch

Szereplők: Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux

Korhatár: 16

Bemutató: 2022. március 10.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Előzetes itt.

Hirdetés