Életműdíj Jancsó Miklósnak

Pénteken kezdődik Pozsonyban a hetedik művészet nemzetközi ünnepe, a Febiofest filmfesztivál. Szlovákia rangos filmes eseménye Jancsó Miklóst életműdíjjal tünteti ki, melyet a világhírű magyar alkotó személyesen vesz át vasárnap este Pozsonyban.

A jeles alkalomból a Febiofest felejthetetlen Jancsó-filmeket tűz műsorra: a locarnói díjas Szegénylegények (1965), a Fényes szelek (1968), a Cannes-ban díjazott Még kér a nép (1971), a chicagói díjas Szerelmem, Elektra (1974), a Velencében kitüntetett Szörnyek évadja (1986) és a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1998) című játékfilmeket vetítik Pozsonyban. A fesztivál közönségének a hétvégén személyesen is alkalma lesz találkoznia a világhírű filmnyelv-újítóval.

A Febiofesttel párhuzamosan a közkedvelt berlini Brotfabrik mozi is műsorra tűzi Jancsó Miklós több játékfilmjét a napokban. A retrospektív vetítéssorozathoz kapcsolódva a tekintélyes Berliner Zeitungban terjedelmes interjú jelent meg a magyar rendezővel „Mozi, mint a méz – Jancsó Miklós a nagy magyar filmrendező a jó királyokról, filmről és valóságról” címmel.