Merészen kísérletező nagylemezt adott ki az Oláh Krisztián Quartet

A Crescendo egy ingergazdag, kreatív időszak lenyomata.

Crescendo címen jelent meg március 28-án az Oláh Krisztián Quartet legújabb nagylemeze, Lukács Miklós cimbalomművész közreműködésével. A nyolc kompozíciót tartalmazó album zenei anyagának legnagyobb részét a karantén ideje alatt írta meg az együttest vezető Oláh Krisztián, inspirációt merítve a lezárások alatti erdei futásokból, Dante és Vörösmarty munkáiból, vagy éppen a régi életmód elengedéséből. A lemez hátterének megismeréséhez videósorozat is készült, amelyeknek hetente megjelenő részeiben a zongoraművész egy-egy újabb kompozíciót boncolgat.

Az eddigieknél merészebb, kísérletezőbb forma- és hangzásvilágú kompozíciókkal, mégis sokkal tudatosabb tervezés eredményeként jelent meg március 28-án az Oláh Krisztián Quartet második nagylemeze. Az album a Crescendo (zenei erősödés) címet kapta, amely a zongoraművész utóbbi két évének ingergazdagságát adja vissza – a külső behatások miatt egyre intenzívebbé váló életet, tele különféle inspirációkkal. A lemezt alkotó nyolc kompozíció így megfelelő lenyomatává vált egy csapongó, kreativitásban gazdag időszaknak, amelynek során az együttest vezető zeneszerző az impulzív, ösztönös írásból a tudatosság felé fordul.

Az ötletek pedig sokszor meglepő módon születettek meg az egyes darabokhoz. A Peaceful című számot a karanténidőszak alatti erdei futások nyugalma inspirálta, a lelki kitisztulás mellett elmélyült önvizsgálatot téve lehetővé. A Bagatellek Beethoven zongoraciklusainak nyomán, a Paraferno Dante és Vörösmarty művei alapján alakult ki, és darab készült egy 2019-es jegyzetfüzet tartalmából is. A 11:11 különleges zenei verse és a B-A-C-H hangokra épülő Johann pedig már ékes példái a kreatív, egyben nagyon tudatos építkezésnek.

Az Oláh Krisztián Quartet: Crescendo c. albuma a Spotify felületén itt.

Az albumon a kvartett állandó felállása szerepel, Oláh Krisztián zongorajátéka mellett nagybőgőn Orbán Györgyöt, szaxofonon ifj. Oláh Kálmánt hallhatjuk, a dobokat kezelő Serei Dániel pedig mostanra tizedik éve állandó társa az együttesvezetőnek. A négy muzsikus által teremtett egyedülálló atmoszférát a lemez felén Lukács Miklós cimbalomművész játéka emeli még magasabb dimenzióba. A stúdiófelvétel a Pannónia Filmstúdióban készült, ennek során a Peaceful című számhoz videóklipet is forgattak.

Az Oláh Krisztián Quartet: Peaceful c. klipje itt.

A lemez megjelenésével egyidőben videósorozat is indul, amelynek hetente jelentkező részeiben Oláh Krisztián oszt meg kulisszatitkokat a kompozíciók hátteréről, a kezdeti inspirációkról és a próbafolyamatról, illetve több személyes történetet is meghallgathatunk. A Crescendo anyagával nyáron számos fesztiválon is találkozhatunk, ősszel pedig a Magyar Rádióban ad koncertet a kvartett. Mindeközben egy újabb rendkívül izgalmas kooperáció is kezdetét veszi: április 30-án Ryan Quigley trombitán, Paul Booth szaxofonon, Schreck Ferenc harsonán, Szabó Dániel Ferenc pedig a doboknál egészíti ki a formációt a Budapest Jazz Club színpadán.