2018. november 19. - hétfő

Így neveld a sárkányodat

Kinyomtatom...
Akció indul!

Majdnem egy időben jelenik meg itthon két animációs film a sárkányokról: a Sárkányvadászok és az Így neveld a sárkányodat. Igaz, az előbbit nem láttam, az utóbbiról viszont kijelenthetem, hogy nagyon élvezetesre sikerült.

Nagy nyomást gyakorol a Pixar az animációs filmszakráma, amikor szinte minden évben elvisz egy kis Oscar szobrocskát a kategóriában. A Dreamworks a másik oldalon ugyanakkor nem adja fel és a Shrek sikerei után legalább olyan sikereket szeretne elérni, mint versenytársa. Ez néha sikerül, néha nem. A legutóbbi animációs filmjük a Szörnyek az űrlények ellen például kifejezetten gyengére sikerült. Az Így neveld a sárkányoddal ugyanakkor újra ringbe szálltak.

A film, amely Cressida Cowell azonos című meseregényéből készült, melák vikingek és tűzokádó sárkányok mitikus világába repíti a nézőt. A történet hőse egy viking kamasz, Hablaty, aki Berk szigetén lakik, ahol a sárkányölés természetes életforma. A srác haladó nézetei és sajátos humora nem túl népszerűek a törzs tagjai körében, és szemöldökráncolásra késztetik magát a törzsfőnököt is – aki történetesen Hablaty apja, Pléhpofa. Amikor Hablaty és társai a Sárkányvadász Kiképzőprogram keretében megkezdik a felkészülést, a fiú úgy érzi, végre bebizonyíthatja, hogy belőle is nagy harcos válhat. Ám összebarátkozik egy sebesült sárkánnyal, és egyszeriben minden a feje tetejére áll: olyan hihetetlen kalandok kezdődnek, amelyek megváltoztatják a törzs jövőjét. 

A Fel!-nél már írtam arról, hogy Pixar-ék mennyire zseniálisan célozzák meg a lehető legtágabb nézőközönséget filmjeikkel és nem csak a gyerekeknek szeretnének szólni. Úgy látszik ezt a Dreamworks is megirigyelte, amikor Bonnie Arnold a film producere ezt nyilatkozta: „Azt akartuk, hogy a film igazán nagyot szóljon, és a kalandok meg az izgalmas karakterek minél szélesebb közönséget hozzanak lázba. Eddig minden filmünkben vagy felnőttek, vagy állatok voltak a főszereplők, most viszont egy kamasszal van dolgunk, ami új irányt jelent a stúdió számára. A fő humorforrás az, hogy a sajátos természetű Hablaty milyen viszonyban van a sárkányokkal meg a többi vikinggel.”

Akció indul!Akció indul!

A DreamWorks Animation vezetői hat éve figyeltek fel a brit Cressida Cowell meseregény-folyamára így bőven volt idejük gondolkodni a forgatókönyvön, ami meg is látszik. Ami még ennél is meglepően jó a filmben az a 3D elemek alkalmazása. Most éreztem igazán először egy 3D Digital teremben (Az IMAX filmeket ne vegyük ide, mert azok egy sokkal fejlettebb szinten vannak) hogy érdemes kiadni azt a plusz költséget a 3D változatra és ez még csak jobb lesz a 3D elterjedésével.

10/10 pont

Így neveld a sárkányodat (How to Train Your Dragon) - amerikai animációs film, 92 perc, 2010
rendező: Chris Sanders, Dean Deblois
szinkronhangok: Hamvas Dániel (Hablaty), Rosta Sándor (Pléhpofa), Csifó Dorina (Astrid), Besenczi Árpád (Bélhangos)

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (6 szavazat)

Nagyon jó kis film, nem csak

Nagyon jó kis film, nem csak a 3D miatt érdemes megnézni. Igazi mese.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. november 28-tól öt napon keresztül a budapesti mozivásznakon rendeznek villámcsődületet az elmúlt év legizgalmasabb animációs sztárjai.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

plakát

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.