Elkezdődött a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozója

Immár 30 éve Kecskemét ad otthont a Magyarországi Bábszínházi szakma országos rendezvényének, amely június 11-én vette kezdetét.

6 nap, 38 előadás és több mint 400 résztvevő fémjelzi az idei kettős jubileumi eseményt. A szervező Ciróka Bábszínház igazgatója mellett Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő és Dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár megbízásából Tőkés Nikoletta köszöntötté a vendégeket.

Az első Találkozóra 1992-ben került sor azzal a céllal, hogy a bábszínházi alkotók - megnézve egymás előadásait - megvitassák a látottakat, illetve más aktuális kérdésekről is véleményt cseréljenek. Akkor 7 társulat 10 előadása alkotta a háromnapos rendezvényt. Most, harminc évvel később, már 5 nap sem elegendő. A program fontos eleme a mindennapos szakmai fórum, amely a látott előadások megvitatását biztosítja.

Négy évet vártunk, hogy újra együtt lehessünk, szakmabeliek, kollégák, barátok. A rendezvény eredeti időpontja ugyanis 2000 novemberére volt kitűzve, majd 2021 júniusára. Mi szervezők szinte csodaként éljük meg, hogy többszöri nekifutást követően most valóban kezdetét veszi az esemény - köszöntötte a megnyitón a hazai és határon túli magyar bábszínházak képviselőit Kiszely Ágnes a Ciróka Bábszínház igazgatója.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, nagy megtiszteltetés, hogy Kecskemét és a Ciróka Bábszínház ad otthont állandó jelleggel ennek a szakmai és pedagógiai szempontból is fontos rendezvénynek. Hangsúlyozta, hogy a színpadon megszülető csodát viszi magával tovább a jövő generációja.

Tőkés Nikoletta tolmácsolta Dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár gondolatait a bábszínházak és az online világ versenyéről, a kultúra kiemelt szerepéről a gyermekek életében. Félek, hogy a virtuális csillámpónik és véreskezű szuperhősök uralta, szétesett értékrendű, nagyban online élt gyermeki világban egyre kevesebbszer kerül elő a paraván, egyre kevesebb fiókban lapulnak kis ujjbábok… Az online világ térhódításának köszönhetően mára már önmagában értékké vált a jelenléti élmény, a kézzel fogható tapasztalás és érzékelés, a fizikai valóban átélt közösségi együttlét.

Az idei Találkozó a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a MATE Rippl-Rónai Művészeti Intézet látványtervező szakos hallgatóinak munkáit is bemutatja egy gazdag kiállítás során. A rendezvény zárónapján szakmai fórumokra kerül majd sor.

A szervezők a Budapest Bábszínház Anima című produkcióját választották nyitóelőadásnak. A Színművészeti Egyetem végzős bábszínész hallgatóinak etűdökből álló előadása a báb és mozgatója viszonyának mélységeit vizsgálja sok humoral és lírai pillanatokkal.

Gondolva a városi közönségre, a szervezők a szakmai program több előadását is elérhetővé tették. Ezen felül, a korábbi hagyományt folytatva, június 11-én és 12-én reggeltől estig előadások és szabadtéri játékok várták a családokat a város főterén.

1997 óta hagyományosan, az egyetemi képzésben résztvevő bábszínész szakos hallgatók bemutatkozására is lehetőséget nyújt a rendezvény. A 15. Találkozón a végzős bábszínész osztály mellett a rendező szakos hallgatók három produkciója is látható lesz.

Ezúttal is jelen lesznek a határon túli színházak képviselői - Rozsnyóról, Kolozsvárról, Nagyváradról, Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből, Székelyudvarhelyről, Sepsiszentgyörgyről és Szabadkáról - akik szakmai résztvevőként a kezdetektől figyelemmel kísérik a rendezvényt.

A részletes programról a Ciróka Bábszínház honlapján és közösségi média felületein tájékozódhatnak az érdeklődők.