Chris Potter San Franciscó-i supergroupja Budapesten

Új műsorával érkezik a Müpába az SFJAZZ Collective.

A műfaj külön-külön is magasan jegyzett művészeinek alkotóközössége mára fogalommá vált, a formáció az elmúlt közel két évtizedben sorra hódította meg a világ jazzszínpadait, és bizony elnyerte a színtér olykor szőrös szívű kritikusainak elismerését is. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe a zenekartól megszokott nívójú, ugyanakkor eddigi projektjeiktől meglehetősen különböző új anyaggal érkeznek: nyári Európa-turnéjuk keretében a 2020-as évek kihívásai által ihletett, a San Franciscó-i premieren hatalmas sikert arató szerzeményeiket hozzák el a budapesti közönségnek.   

A jazzvilág legkiválóbb alkotóműhelyei között számon tartott, 2004-ben a műfaj vezető muzsikusaiból alakult, azóta több tagváltáson átesett kollektíva kiemelt hangsúlyt fektet a demokratikus működésre, így – bár zenekarvezetőként a szaxofonfenomén Chris Pottert emelik ki – a tagok mindegyike egyenrangú félként vesz részt a művészi munkában. Ez az unikális, az együttgondolkodást előtérbe helyező működés az egyik letéteményese a formáció sikereinek, népszerűségük másik magyarázata pedig kétségkívül az, hogy az erre a projektre kilencfőssé kiegészülő együttes minden egyes tagja hangszerének kiemelkedő mestere.

Díjaikat és egyéb elismeréseiket felsorolni valószínűleg eleve kudarcra ítélt vállalkozás volna, a két szaxofonos például bezsebelt egy-egy Grammyt, de a frissen csatlakozott énekesnő, Gretchen Parlato is büszkélkedhet már két jelöléssel. Az elképesztő sűrűségben fellelhető tehetség és virtuozitás esetükben kéz a kézben jár az értékközpontú gondolkodással, nem csoda hát, hogy az All About Jazz magazin szerint az SFJAZZ Collective „a legjobb jazzlaboratórium”, amelyben a múlt legendás előadói napjaink ikonjai által és mellett kapnak reflektorfényt. Kezdetben ugyanis a zenekar jazz- és (nemritkán) popelőadók dalainak sajátos feldolgozásaival és örökzöldek újragondolásával alapozta meg elismertségét; John Coltrane, Herbie Hancock, Thelonious Monk, Wayne Shorter, Stevie Wonder, Chick Corea és Miles Davis csak néhány illusztris név azok közül, akiknek munkássága előtt tisztelegtek már, megmutatva, hogy a jazz ma is éppen olyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykor. Az SFJAZZ Collective ezúttal – némileg elszakadva bevett alkotói folyamataiktól – a jelenkor által támasztott kihívásokra és az elmúlt évek nehézségeire reflektáló, befogadható és izgalmas koncertprogramot állított össze, amelyben minden tag egy-egy eredeti, új szerzeménye kapott helyet. 

A zenekar tagjai:

Chris Potter (zenekarvezető, tenor- és szopránszaxofon), David Sánchez (tenorszaxofon), Etienne Charles (trombita), Warren Wolf (vibrafon), Edward Simon (zongora), Matt Brewer (bőgő), Kendrick Scott (dob), Gretchen Parlato, Martin Luther McCoy (ének)

SFJAZZ Collective: New Works Reflecting the Moment

2022. június 24., péntek, 20:00–22:00, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk itt.  Az esemény Facebook-oldala itt.