Változásban a Pinceszínház

A 2021/2022-es évad a Pinceszínház életében az öndefiniálás, az átalakulás és az átváltozás időszaka volt.

Azt keresték, hogyan tud a 9. kerület színháza egyben Budapest meghatározó kulturális intézménye is lenni. Fantasztikus alkotókkal kerültek kapcsolatba, otthont adhattak igazán értékes előadásoknak és eseményeknek, közben fejlődött és alakult maga a Pinceszínház is. Az évad során a kulcsszavuk tehát a változás lett. Változott a műsor, az arculat, a szerzők, az előadások, változtak ők maguk is. Ennek a folyamatnak az eredményeként 2022 őszén teljesen megújult arculattal, felújított belső térrel és igazán reprezentatív repertoárral térnek majd vissza.

„A 2021/2022-es évadban 168 előadást, 10 új bemutatót tartottunk 10300 nézőnek. Elindítottuk a Trezor közéleti beszélgetés sorozatunkat Szarka Jánossal, melyben idén vendégünk volt Alföldi Róbert, Cserhalmi György, Nagy Ervin, Hernádi Judit, ebben a sorozatban lépett utoljára színpadra Haumann Péter. Belekezdtünk a 9 magazinnal közös Esti kohász ’féknyúz’ színházi sorozatba, állandó partnerünk lett a Freeszfe Egyesület, többször otthont adtunk az Ab Ovo kiadónak és a budapesti művészeti iskoláknak. Emellett számos produkciót tudtunk befogadni és megmutatni a Pinceszínház közönségének. Az egész évad során színházi nevelési csoport működött a színházban középiskolás és egyetemista diákoknak, Varsányi Péter vezetésével.

A 2022/2023-as évadban az idén megkezdett művészeti munkát folytatjuk tovább. Hat új bemutatóval, köztük két ősbemutatóval készülünk a következő évadra:

·   Bella Máté-Karafiáth Orsolya Macskadémon - A Pinceszínház, a Szentedrei Teatrum és a Gergye Krisztián Társulat közös produkciója (Gergye Krisztián; tervezett bemutató: 2022. szeptember)

·   O. Horváth Sári: Hitler ABBA-t énekel - magyarországi ősbemutató (O. Horváth Sári; tervezett bemutató 2022. október)

·   Paul Pörtner: Hajmeresztő (Kelemen József; tervezett bemutató: 2022. december)

·   G. E. Lessing Bölcs Náthán és Ulrich Hub Náthán gyermekei című művei nyomán Madák Zsuzsanna: Jeruzsálem - osztálytermi színházi nevelési előadás (Madák Zsuzsanna; tervezett bemutató: 2023. január)

·   Kiss Csaba: De mi lett a pasival? - Ősbemutató (Kiss Csaba; tervezett bemutató: 2023. február)

·   Euripidész: Médea (ÁGENS és Karsai György; tervezett bemutató: 2023. március)                                                                                                

Tovább folytatjuk a Trezor beszélgetés sorozatunkat és az együttműködést a Feeszfe Egyesülettel. Emellett a Pinceszínház lesz az otthona a Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat! sorozatának Csizmadia Tibor vezetésével. A következő évadban is várjuk a gimnazista és egyetemista korosztályt színházi nevelési programjainkra. Emellett a következő évadtól nagyobb hangsúlyt fektetünk a társművészetekre. A színház továbbra is otthont az a Benkó Dixieland Bandnek, közösségtalálkozóknak, beszélgetéssorozatoknak, könyvbemutatóknak, illetve ősztől kiállítótértként helyszínt biztosítunk a kortárs képzőművészeknek.

Fogadják hát szeretettel következő évadunkat és megújult arculatunkat. Őszintén reméljük, arra inspirálja Önöket, hogy minél többször csatlakozzanak hozzánk.

Nagyon kellemes közös, következő évadot kívánunk magunknak!” (Pinceszínház)

Hirdetés