30 éve a Duna-parton a Francia Intézet

Az 1992-ben átadott Francia Intézet épületének 30. születésnapját a művészetek minden ágát felölelő programokkal ünnepli szeptember 10-én, szombaton délutántól egészen éjfélig.

A Francia Intézetet ugyan 1947-ben alapítottak, de a Szegfű utcai épületből 1992-ben költözött a kimondottan számára tervezett Duna-parti épületébe. A telek rendkívüli láthatósága különleges lehetőséget jelentett az építesz számára, hogy ismert, maradandó épületet hozzon létre, de egyben kihívást is, hogy a budai Várhegy panorámájához és a környező történelmi városszövethez illeszkedve tervezzen egy modern épületet.

Az izgalmas építészeti megoldásokkal teli épületben lehetővé vált, hogy a Francia Intézet szélesebb közönséget fogadjon, és hogy a budapesti kulturális élet számos meghatározó eseményének helyszínévé váljon az évek alatt.

A 30. évfordulós programok is ezeknek az évtizedeknek a kulturális sokszínűség fogják tükrözni. Részesei lehetünk egy külön erre az alkalomra, az épületbe tervezett légi akrobata előadásnak. A MOME hallgatóinak Vasarely inspirálta művészeti projektjének alkotásait állítják ki az üvegteremben. Az Andrássy-palotától a Francia Intézetig című előadáson kiderül, hogy mi köti Rippl-Rónait a Fő utca 17.-hez. Az itt hallottakat azonnal a valóságban megtekinthetjük az épületséta folyamán. Szintén az épület sajátos tereire reflektál a tánc-performansz, amelyben a ruha a főszereplő, és maga mesél el egy történetet. A médiatárban kreatív digitális workshopok várják a kicsiket és nagyobbakat, vagy slam poetry a legnagyobbakat. Erre a napra elhozták Budapestre a Clermont-Ferrand-i rövidfilmfesztivál díjnyertes alkotásait.

A zenei programokat az emblematikus Beat on the Brat DJ setjével indítják. Este a Bistrot français teraszán folytatjuk Boggie élő koncertjével, majd fergeteges táncos bulival zárjuk a napot.

A nyelviskolában egész nap szintfelmérőn tesztelhetik franciatudásukat, bemutatóórákon próbálhatják ki a Francia Intézet tanfolyamait, személyesen találkozhatnak a tanárokkal, valamint tájékoztatást kaphatnak a nemzetközi francia nyelvvizsgákról. A nyelviskolában ezen kívül rendkívüli beiratkozást is tartanak a szeptemberben induló tanfolyamokra.

1992-ben az épület erényeit taglalva írta a Le Moniteur: „A részletek és az atmoszférák gazdagsága adja az épület minőségét”. Mintha csak a 30 évvel későbbi, 2022. szeptember 10-i születésnapi programot magasztalta volna.

A részletes program a honlapon megtalálható. Facebook esemény itt.