Együtt egy füstmentes városért és egy fenntarthatóbb, zöldebb jövőért

Rovarhotelt helyezett el a Swisscham Hungary a Népligetben.

A két évvel ezelőtt megrendezett jubileumi faültetést követően újabb zöld projektet valósított meg a Swisscham Hungary - Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara: a tagvállalatokkal együtt ezúttal egy rovarhotelt helyezett ki a Népligetben. Céljuk, hogy a faültetéshez és rovarhotel telepítéshez hasonló projekteken keresztül felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és a városlakó embereket közvetlenül körülvevő, sokszínű ökoszisztéma megőrzésének jelentőségére.

Szeptember 20-án délelőtt a Swisscham Hungary és tagvállalatai - nem messze a két évvel ezelőtti jubileumi faültetés helyszínétől - egy rovarhotelt állítottak fel a Népligetben. A példamutató projekt újabb ékköve a kamara környezetvédelem és egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő iránti elhivatottságának. A rendezvény fő támogatója és partnere a Philip Morris Magyarország volt.

Rovarhotellel a fenntarthatóságért

A rovaroknak apró méretük ellenére hatalmas és alapvető szerepük van a mindennapi életben. Növényeink beporzásán túl segítenek megőrizni a talaj szerkezetét és termékenységét is, de a táplálékláncban is kiemelten fontos szerepet töltenek be. A városiasodás hatására a rovarok tömegesen veszítik el élőhelyeiket, a rovarpopuláció évek óta rohamosan csökkenő tendenciát mutat. A rovarhotel egész évben optimális körülményeket teremt lakói számára: sokaknak átmenetit otthont jelent, más rovarok fészekként használják, a növényi részekkel táplálkozó rovaroknak táplálékot is biztosít, egyes fajoknak pedig a téli hibernálódás időszakában nyújt menedéket.

„Nem telik el úgy nap, hogy valami fel ne hívná a figyelmünket a környezetvédelem fontosságára. Alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, megújuló energiaforrások, a mindennapi ártalomcsökkentés már mindannyiunk által sokat hallott és jól ismert értékek. Kamaránk ezúttal kicsit más szemszögből szeretné tovább erősíteni a környezettudatos magatartást. Célunk, hogy a minket körülvevő sokszínű ökoszisztéma megőrzésének jelentőségére is felhívjuk a figyelmet. A rovarok élettere a városiasodás hatására csökken, pedig ezek az élőlények kulcsfontosságú szereplői az élet körforgásának.” – mondta Lipovecz Júlia, a Swisscham Hungary igazgatója. A rendezvényen beszédet mondott Jean-François Paroz, svájci nagykövet is:

„A Szövetségi Tanács 2022. augusztus 31-én jóváhagyta a svájci kohéziós hozzájárulásról szóló kétoldalú végrehajtási megállapodásokat Magyarországon és más uniós tagállamokban is. A fenntartható fejlődés a második Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott valamennyi témakörben központi szerepet játszik. Különös figyelmet fordítanak az éghajlati szempontokra, beleértve az éghajlatváltozás mérséklési lehetőségeinek és a változáshoz való alkalmazkodás kockázatainak elemzését, a folyamat megfelelő éghajlati mutatókkal történő nyomon követését, valamint a zöld kiválasztási kritériumokat a pályázati kiírásokban és a zöld közbeszerzésekben. A Svájci Nagykövetség teljes mértékben támogatja a Swisscham Hungary és tagvállalatai erőfeszítéseit, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható fejlődés fontosságára.”

Az eseményt a Technológiai és Ipari Minisztérium klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövete, Dr. Botos Barbara is méltatta:

„A környezetszennyezés, az éghajlatváltozás és a biodiverzitás csökkenése képviselik korunk három legnagyobb természeti kihívását. A sokféleség védelme azért is fontos, mert a különböző élőlények pótolhatatlan genetikai információbázisként, élelmiszerforrásként vagy gyógyszer alapanyagként is szolgálhatnak a jövőben. A kialakított rovarhotel pontosan ezt a célt szolgálja. A mindennapi életünknek újra a részét kell, hogy képezzék a természetközeli, ökoszisztéma alapú megoldások. Az ipari ökoszisztémáknak is a természeti ökoszisztémákhoz hasonlóan, körforgásos gazdaságként kell felépülniük, nem gondolkodhatunk többé lineárisan.”

„Ma már tudjuk, hogy a hétköznapi tevékenységek mindegyikéhez kapcsolódik károsanyag-kibocsátás, és ezek mindegyikének van alcsonyabb kibocsátással járó, a környezetet kevésbé terhelő alternatívája. Hogy mi történik az éghajlattal és az életfeltételeinkkel, az jelentős mértékben a személyes döntéseinken, választásainkoz múlik. A jövő héten induló Füstmentes Városért kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapi ártalomcsökkentésre, ami akár apró változtatások révén is megvalósulhat, hiszen ezen az úton minden megtett lépés számít! Nagyon örülünk neki, hogy a Swisscham is támogatja ezt a kezdeményezést, és csak remélni tudjuk, hogy minél többen csatlakoznak ehhez a felhíváshoz, legyen szó úgy az üzleti élet, mint a közszféra szereplőiről, politikai és szakmai döntéshozókról, vagy diplomatákról.” – mondta Hajdu Márton, a Philip Morris Magyarország szóvivője.

Az eseményen a Swisscham Hungary - Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara tagvállalatainak képviselői vettek részt.