Egészestés Toldi a mozikban

Jankovics Marcell utolsó alkotása szöveghűen viszi vászonra Arany János költeményét.

A magyar animáció egyik legnagyobb alakja, a tavaly elhunyt Jankovics Marcell előtt tisztelegve, az ő születésnapjához igazítva, október 20-án kerül a hazai mozikba utolsó alkotása, az egészestés TOLDI. A rendkívüli igényességgel megalkotott, festői szépségű animációs film a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm 80 alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye. A látványos alkotás szöveghűen viszi vászonra Arany János költeményét, miközben történelmi hitelességgel ábrázolja a középkori Magyarországot. Toldi Miklós egy igazi magyar szuperhős, akinek történetén keresztül a XXI. század fiataljai is megtanulhatják felismerni és jól használva kibontani saját képességeiket.

Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz. Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk egy irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja használni és uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson. Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők animációs filmjében nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért.

Sorsszerűnek mutatkozik az egybecsengés, hogy Jankovics Marcell (1941–2021) pályájának első kiugró sikere, Petőfi Sándor János vitéze, valamint a rendező grandiózus munkásságát egyszerre megkoronázó és lezáró műve egyaránt a 19. századi magyar költészethez kötődik. A rendkívüli igényességgel megalkotott, festői szépségű képanyag a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm 80 alkotója több mint három évnyi munkájának eredménye.

Elkészült a Toldi, a mozifilm teaser-trailere, melynek vágási koncepcióját a verbunkos zene ritmusa inspirálta.

„Egy teaser - formájából adódóan - mindig nagyobb kreatív szabadsággal készül, mint egy film végleges előzetese. Az első beharangozó célja az, hogy játékosan, frissen kommunikálja a már ismert költeményt feldolgozó animációs filmet. Visszaadja a könnyedebbik oldalát. Dolgozhattunk a filmben elhangzó zenékkel, így esett a választás erre a népzenére. A ritmusa inspirálta a koncepciót: igazi „legényes” vágás. Ahogyan a verbunkoszene célja régen az volt, hogy toborozzon, úgy ez az előzetes is verbuválni akar, csak éppen mozinézőket.” – mondta Boldizsár Péter kreatív producer, a teaser vágója. A film teaser-előzetest a Robbit Creative készítette.

A film a Kecskemétfilm gyártásában készült. A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera. A TOLDI mesélője Széles Tamás. A film támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A TOLDI október 20-án kerül a magyar mozikba a Kecskemétfilm és Mozinet forgalmazásában.

FB itt,   IG itt.