Nézzük más szemmel a várost!

Kritikai városkép szemlélésre hív a Kastner és a girlscanscan a Budapest Design Week alkalmából.

Olyan a város, amilyennek megéled. A Budapest Design Week idén a Találkozások terei – építészet és design témájára reflektáló eseményekkel várja az érdeklődő nagyközönséget. Ehhez kapcsolódnak a Kastner kreatív ügynökség közösségi terébe október 10. és 16. között szervezett programok, ahol – többek között – a női építészek és urbanisták alkotta girlscanscan kollektíva is bemutatkozik.

A 2021-ben a Bercsényi Építész Szakkollégiumban alakult girlcanscan kollektíva a városi épületbontásokat látva gondolkodott el azon, hogyan hat a rendszerváltás után születettek generációjára az építészeti örökség, hogyan őrizhetők és újíthatók meg a városszövetbe integrálva a régi – akár lebontásra ítélt – épületek. Hisznek abban, hogy sokat tanulhatunk a régi épületek építészeti megoldásaiból, illetve kiemelten fontos számukra a közösségépítés, a közösségi élmény. Ez az elgondolás nagyon közel áll a Kastner Kommunity csapatához, akik rendhagyó módon, nem egy belvárosi fancy helyre költöztették reklámügynökségüket, hanem álmodtak egy nagyot, és Józsefvárosban értelmezték újra és újították meg az egykori Mézes Mackó cukrászda helyét. A Kastner Kommunity egyben egy működő közösségi tér is, ami szervesen integrálódik Józsefváros nyüzsgő közegébe, és ahol szívesen látják az alkotó, kreatív szakembereket.

A girlscanscan csupa női alkotóból álló kollektívája – Bakucz Júlia, Bánszegi Bíborka és Varga Lilla Luca építészek, valamint Kammermann Lilla urbanista – a józsefvárosi, egykori BUVÁTI toronyházban, a II. János Pál pápa téren működő kreatív közösségi tér és kávézóban, a Kastner Kommunity-ben mutatkozik be, aminek belső tere pár évtizeddel ezelőtt még egy cukrászdának adott helyet a brutalista stílusú toronyház földszintjén. A Budapest Design Week ideje alatt újra láthatunk – a szocialista korszak hangulatát és kirakatversenyeit megidéző – kirakat-installációkat, és visszaköszön a neonreklámok korszaka is a Cső! neonmentők kétméteres, felújított “Csemege” neonreklámjával.

A Design Héthez kapcsolódó sétákat álmodott és szervezett meg a girslcanscan csapata. A magyar és angol nyelvű promenadológia alapszak névre hallgató, a Kastner Kommunity-ből induló séták Lucius Burckhardt szociológus gondolatát tűzték zászlajukra: „Csak azok a terek élettel teliek és meghatározóak a városban, ahol az individuum élhet az odatartozás jogával”. Akik most lemaradtak, később pótolhatják ezeket a tematikus sétákat, hiszen a Design Hét zárását követően további alkalmakat szerveznek az ötletgazdák. Ha valaki beleszeret az egykori BUVÁTI brutalista toronyházába, október 15-ig beszerezheti a Kommunity-ben az ezzel díszített, a girlscanscan kollektíva által készített vászontáskákat, ráadásul az ebből befolyt összeggel a készítőket támogathatja.

Október 10-én nyílik meg a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállítása, ami a 20. század épített környezetével és annak napjainkban betöltött szerepével foglalkozik. A fotókiállítás egy olyan – a külföldi tanulmányutak során látott - jó példákat bemutató anyag, ami közös gondolkodásra ösztönöz, és a régi épületek átalakításába, megújulásába enged betekintést.  

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel újra megrendezik a Kommunityben az analóg tipográfia workshopot Build your own type címmel, vezetői Tánczos Korinna és Cuba Gergő tervezőgrafikusok lesznek. A résztvevők október 11-én különböző papírmintákból geometrikus sablonok segítségével készíthetnek új betűformákat – saját stílust alkotva, melyeket plakát vagy notesz formájában haza is vihetnek.

A Kommunity-ben megvalósuló programsorozat keretében október 12-én kerekasztal-beszélgetést tartanak az óriásplakát mint műfaj városképben betöltött szerepéről. A Túlplakátolt város? című reklámipari kibeszélő során Vincze Miklós, a 24.hu újságírója veszi górcső alá a témát Erő Zoltánnal, Budapest főépítészével, az urbanista blogról ismert Zubrecki Dávid tájgazdálkodási mérnök, újságíróval és a házigazda Tóth Andreával, a Kastner ügyvezető kreatív igazgatójával.

A Budapest Design Week zárásaként október 15-én live DJ-s, laptopos közösségi irodázással és meghosszabbított nyitvatartással várják az elkötelezett munkavállalókat a Kommunity-ben.

A Budapest Design Week alatt a Kastner Kommunity-ben Patkós Luca a Cső Neon Budapest projekttel, a Fuzzy Earth Gedeon Teklával és Sebastian Gschanes-szel állít ki, valamint Offra Flóra és Zöller Enikő diplomamunkáját is megtekinthetik a látogatók, ahogyan az Építész Szakkollégium kiállítását is.

Túlplakátolt város? - reklámipari kibeszélő 

  október 12. 18:30-20:00  Fb-esemény itt.

Kiállításmegnyitó - Tripping on Modernists Monuments

  október 10. 17:00-22:00  Fb-esemény itt.

BUILD YOUR ORN TYPE - analóg tipográfia workshop

  október 11. 18:00-20:00  Fb-esemény itt.

A programot tartják: Fine Line Budapest 

Hirdetés