Flashmobbal hívta fel a figyelmet a lelki egészség világnapjára a Civilút

Október 10. a Lelki Egészség Világnapja.

Erre hívta fel a figyelmet a Civilút egy látványos flashmobbal: a Spar Budapest Maratonon a 10. FODISZ Esélyegyenlőségi Futam résztvevői egy zöld szalagot tartottak a magasba, majd zöld sapkában futották le a távot.  

Világszerte október 10-én tartják a Lelki Egészség Világnapját, amelynek célja a figyelemfelhívás és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni fellépés. A kezdeményezéshez a Civilút is csatlakozott: október 8-án, a Spar Budapest Maratonon a 10. FODISZ Esélyegyenlőségi Futam résztvevői a mentális egészség jelképét, egy zöld szalagot tartottak a magasba, majd a rekordszámú, több mint 700 nevező zöld sapkában futotta le a távot.  

A Civilút 2020-ban indította el a Mindenki programot, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet a lelki egészség fontosságára. Minél jobban ismerjünk önmagunkat, minél többet tudunk a mentális egészségünkről, annál előbb felismerhetőek az esetleges problémák és annál előbb nyújtható szakszerű segítség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint élete során minden negyedik embert érint valamilyen mentális zavar.

- Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan csatlakoztak a flashmobhoz és a „zöldsapkás” kezdeményezéshez a FODISZ 10., jubileumi Esélyegyenlőségi Futamán. A sport és a közös élmény is egy lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet a lelki egészség fontosságára – mondta Ruttkay Réka, a Civilút vezetője.

A Civilút a FODISZ Esélyegyenlőségi Futam résztvevőinek egy kiadványt is ajándékozott: Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író Önismereti Munkafüzetét, amelyet Igor Lazin grafikus illusztrált. A kötet a Civilút kiadásában jelent meg.  

A Mindenki programról további információk: web,   Facebook,   Instagram.