Torinóban, Milánóban és Rómában zárul a Cziffra100 nemzetközi sorozata

A magyar zeneirodalom büszkeségeit jelentő művekből összeállított koncertprogrammal tisztelegnek Cziffra György centenáriuma alkalmából az olaszországi koncertkörúton …

november 21-én a Milánói Konzervatórium Sala Verdi termében, 22-én Torinóban, az Auditorium del Lingottóban. A Cziffra Fesztivál Kamarazenekarát Balázs János (lásd fotó) közreműködésével Takács Nagy Gábor (lásd fotó) vezényli. A koncerten a magyar zeneirodalom kiemelt alkotásai, Liszt és Bartók művei hangzanak el. A hangversenyek mellett kiegészítő programként, Cziffra életútjának megismertetése céljából A Virtuóz című életrajzi dokumentumfilm és Cziffra életét bemutató kiállítás is a programsorozat része. Zárásként december 5-én Balázs János visszatér Rómába, ahol a Conservatorio di Musica Santa Ceciliában a díjnyertes ImprovisArt című szólólemezének műsorán alapuló, egyedi átiratokat tartalmazó improvizatív koncertprogrammal lép színpadra.

A Cziffra Fesztivál fiatal tehetségekből álló kamarazenekarát, akik az Anima Musicae Kamarazenekar tagjaiból, valamint további kiemelkedő fiatal zenészekből állnak, napjaink egyik legsikeresebb magyar karmestere, Takács-Nagy Gábor vezényli a két észak-olaszországi koncerten. A karmesterhez rangos nemzetközi, köztük neves brit együttesek ragaszkodnak, nemcsak vezetői attitűdje, hanem lehengerlő stílusismerete és muzikalitása miatt is. A két előadásból álló sorozaton többek között Balázs János zongoraművész szólójával a magyar zeneirodalom büszkeségeit jelentő művek hangzanak el, mint Liszt Esz-dúr zongoraversenye és Magyar fantáziája. Ezek a művek koruk legmagasabb európai trendjébe illeszkedtek, zsenialitásukkal ugyanakkor feszegették annak határait. A Magyar fantázia című zongoraverseny és a Román népi táncok más világot jelentenek: a hazához, a gyökerekhez hű szerzők alkotásai ezek, a magyar népi és népies zenét magasabb szférákba emelő és a világ elé táró remekművek.

Cziffra életútját bemutatva, kiegészítő programként levetítik Havas Miklós és Kékesi Attila 2016-ban készült dokumentumfilmje, A Virtuóz, amely az angyalföldi nyomornegyedtől a füstös pesti lokálokon át a világ legrangosabb koncerttermeiig kíséri végig Cziffra György zongoraművész pályáját, életének örömeit és tragédiáit korabeli filmrészletekkel és játékfilm-részletekkel egyaránt. A hazai vetítések mellett a hangversenyek kiegészítő programjaként most az olasz közönség is megismerheti Cziffra kalandos életútját. Emellett látható lesz a Kiss Eszter Veronika zenetörténész által készített, Cziffra életművét bemutató kiállítás.

A római Conservatorio di Musica Santa Cecilia koncerttermében hallható zongoraest programját Balázs János Cziffra György születésének 100. évfordulójára állította össze. A műsor bemutatja azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész az alkotóművész társává válik, azt a hagyományt folytatva, miszerint a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, átiratokat készítettek ismert művekből. A koncertprogram anyagából ImprovisArt címmel készült lemez, amely az olasz-angol Sheva kiadó gondozásában jelent meg. A felvétel New Yorkban elnyerte a Music International Grand Prix első-, valamint közönségdíját is – ebből hallhat most ízelítőt a római közönség december 5-én.

Cziffra György világhírű zongoraművész 100. születésnapját Magyarország Kormánya hivatalos Emlékévvé nyilvánította, 2021-ben pedig az UNESCO felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósult meg Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével.

Balázs János és a Cziffra Fesztivál Kamarazenekarának koncertje Takács Nagy Gábor vezényletével

2022. november 21. 20.45

Milano, Sala Verdi

   Bartók: Román népi táncok

   Liszt: Esz-dúr zongoraverseny (Ott Rezső vonószenekari átirata)

   Liszt: Magyar fantázia (Ott Rezső vonószenekari átirata)

   Bartók: Divertimento vonószenekarra

„Árnyékból a fénybe” – Cziffra György emlékkiállítás

2022. november 21.

Milano, Sala Verdi

Balázs János és a Cziffra Fesztivál Kamarazenekarának koncertje Takács Nagy Gábor vezényletével

2022. november 22. 20.30

Torino, Auditorium del Lingotto G. Agnelli

   Bartók: Román népi táncok

   Liszt: Esz-dúr zongoraverseny (Ott Rezső vonószenekari átirata)

   Liszt: Magyar fantázia (Ott Rezső vonószenekari átirata)

   Bartók: Divertimento vonószenekarra

A Virtuóz – filmvetítés

2022. november 22. (18:30)

Torino, Auditorium del Lingotto G. Agnelli

„Árnyékból a fénybe” – Cziffra György emlékkiállítás

2022. november 22.

Torino, Auditorium del Lingotto G. Agnelli

Balázs János szóló zongoraestje

2022. december 5. 19.30

Róma, Conservatorio di Musica Santa Cecilia

További információ itt.