Adventi hangulat a Magyar Nemzeti Múzeumban

November 26. és december 18. között minden hétvégén!

Népművészeti vásárral, kézműves foglalkozásokkal, sokszínű programokkal és adventi hangulattal várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Múzeum. A múzeum első alkalommal rendez adventi eseménysorozatot, szakmai partnerként a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen. A programok a Múzeumban és a Múzeumkertben zajlanak majd párhuzamosan, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között négy héten át. A Magyar Nemzeti Múzeum idén döntött úgy, hogy a kiállítások mellett gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt izgalmas és színes programokkal emeli az ünnepekre készülés heteinek hangulatát.

A múzeum 220 éve szolgálja elkötelezetten a magyar nemzetet a magyar történelem emlékeinek őrzésével és ápolásával, ez a küldetés az adventi időszakban bővül a népi hagyományőrzés, a magyar népművészet támogatásával és bemutatásával. Ennek keretében a múzeum a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen tervezte meg a karácsonyi témakörre épülő kézműves foglalkozásokat és az ajándékvásárt.

Szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között a gyermekek neves népművészek vezetésével készíthetnek karácsonyi ajándékokat. Advent első hétvégéjén a Gránátalma-díjas játékkészítővel képeslapokat, díszeket, ajándékkísérőket, a bútorfestő népművésszel pedig karácsonyfadíszeket festhetnek bútorfestési technikával. A második hétvégén gyékényfonó népi iparművész irányításával készülhetnek természetes anyagokbók karácsonyfadíszek, a harmadik hétvégén pedig szaloncukrok és angyalkák készítésében segít majd kékfestő népi iparművész. Az utolsó hétvégén mézesbábos népművész vezetésével mézeskalácsokat díszíthetnek íróka technikával a gyerekek.

A múzeumpedagógusok is kreatív foglalkozásokkal készülnek, a négy hétvége alatt adventi kalendárium, karácsonyi üdvözlőlap, betlehem és karácsonyfadíszek készítésére lesz lehetősége óránként induló kézműves foglalkozáson az 5–12 évesek gyermekeknek.

Különleges mesemondás és -olvasás is szórakoztatja majd nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is, a sorozatot Berecz András mesemondó nyitja majd november 26-án 15 órakor. Karácsonyi mesékkel minden délelőtt és délután találkozhatnak a látogatók az összes hétvégén.

Adventi cukiságok címmel jóízű, kreatív kaland is vár az 5–10 éves gyerekekre szombatonként 10 órától 12 óráig külön regisztrációval. A program kezdetén a gyerekek a múzeumkerti Geraldine cukrászdában elkészíthetik a saját csemegéjüket, majd átsétálva a Magyar Nemzeti Múzeumba játékos formában megismerkedhetnek az elkészített édesség múltjával és jelenével. A Múzeum belterében népművészeti vásár, míg a Múzeumkertben adventi finomságok várják a látogatókat, valamint karácsonyi mesék és koncertek, amelyek látogatása ingyenes! A múzeumi kézműves foglalkozásokra a jegyek kedvezményes, 1000 forintos áron válthatók gyermekek számára, amelyek tartalmazzák a foglalkozás és az elkészített tárgyak anyagköltségét, míg a kisérőjegy 500 Ft, a családi jegy pedig 2000 Ft. A Geraldine cukrászdával közös program részvételi díja: 6900 Ft/fő. Az ár tartalmazza az édességek készítésének mindennemű költségét, a múzeumi foglalkozást, a gyerekek számára a múzeumi belépőjegyet és az ott elkészített tárgyak alapanyagköltségét is.

Részletes program:

November 26–27.

10:00–18:00 Karácsonyi ajándékkészítés:

- Szombaton: ajándékkísérők, képeslapok és karácsonyfadíszek készítése Sevella Zsuzsanna Gránátalma-díjas játékkészítővel; vasárnap: karácsonyfadíszek festése Cz. Budai Katalin bútorfestő népi iparművéssze

- Adventi kalendárium készítése múzeumpedagógusainkkal

Vasárnap 11:00 és 14:00 órától különleges karácsonyi mesék különleges emberektől: mesemondás, meseolvasás 0–99 éveseknek.

December 3–4.

10:00–18:00 Karácsonyi ajándékkészítés:

- Karácsonyfadíszek készítése természetes alapanyagokból (káka, toboz, csuhé, gyékény) Kiss Tünde gyékényfonó népi iparművésszel

- Karácsonyi üdvözlőlap készítése múzeumpedagógusainkkal

Szombat-Vasárnap 11:00 és 14:00 órától különleges karácsonyi mesék különleges emberektől: mesemondás, meseolvasás 0–99 éveseknek.

December 10–11.

10:00–18:00 Karácsonyi ajándékkészítés:

- Kékfestő madárkák, szaloncukrok, angyalkák készítése Tóth Ildikóval, a népművészet mesterével, kékfestő népi iparművésszel

- Betlehem készítése múzeumpedagógusainkkal

Szombat-Vasárnap 11:00 és 14:00 órától különleges karácsonyi mesék különleges emberektől: mesemondás, meseolvasás 0–99 éveseknek

December 11. 16.00 Koncert a múzeum főlépcsőjén:

A koncert a Zenélő Budapest vendég műsora, művészeti vezető: Götz Nándor

Capriccio vonósnégyes: Király Lugosi Veronika, Illésfalvi Edit-hegedű, Harmath Mária-brácsa

December 17–18.

10:00–18:00 Karácsonyi ajándékkészítés:

- Szombaton: Mézeskalács díszek készítése, íróka technikával Seregély Mirtill mézesbábos segítségével, vasárnap: Mézeskalács díszek készítése, sütikészítés Milner Angéla mézesbábos népművész vezetésével

- Karácsonyfadísz készítése múzeumpedagógusainkkal

Szombat-Vasárnap 11:00 és 14:00 órától különleges karácsonyi mesék különleges emberektől: mesemondás, meseolvasás 0–99 éveseknek.

 Főbb tudnivalók:

A Múzeumban – Népművészeti vásár, mely ingyenesen látogatható

A Díszteremben – Óránként induló kreatív, kézműves foglalkozások, karácsonyi ajándékkészítés 5–12 éveseknek.

A program ára 1000 Ft/gyermek. Kísérőjegy: 500 Ft,,  családi jegy: 2000 ft (2 felnőtt, 3 gyerek)

Jegyvásárlás itt.

Hirdetés