Badacsonyt nem gyűri le az energiaválság

Badacsony továbbra is egész évben nyitva!

Legyen szó tehát pihenésről vagy aktív kikapcsolódásról, Badacsony minden évszakban izgalmas és felejthetetlen élményeket nyújt a látogatóknak. Míg az energiaválság miatt országszerte több intézmény, szálloda és étterem volt kénytelen ideiglenesen vagy végleg bezárni az elmúlt időszakban, Badacsonyban továbbra is minden megszokott szolgáltatás elérhető, és változatos programokkal, színvonalas szálláshelyekkel, élménytúrákkal, tematikus eseményekkel, és kiváló borokkal várják télen is a kikapcsolódni vágyókat. 

Szakvezetéses Bor- és élménytúrák

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében télen és tavasszal is folytatódnak a szakvezetéses bor- és élménytúrák. Aki alaposabban szeretné megismerni a borvidék gazdag szőlő- és kultúrtörténetét, illetve kiváló pincészeteit, annak már most érdemes a naptárába bejegyezni a Badacsony „Borközelből” eseményeit. A bortúrák során minden alkalommal három helyi pincészet kerül bejárásra, ahol 9 különleges bor kóstolása mellett a helyi termelők finomságai is terítékre kerülnek. A borkóstolások és a kulináris élvezetek mellett mindig jól esik egy kicsit mozogni is, főleg, ha közben olyan csodálatos tájat barangolhatunk be, mint a Badacsonyi borvidék festői környezete. Az élménytúrák alkalmával szakavatott túravezető segítségével fedezhetjük fel a borvidék ismert nevezetességeit, bejárhatjuk a Badacsonyt és a környező tanúhegyeket, közben megismerhetjük a régió történelmi értékeit, állat- és növényvilágát is. Decemberben tökéletes alkalom erre a különleges hangulatú Téli Holdfénytúra, vagy az év utolsó napján az Óévbúcsúztató túra, ahol a közel három órás séta közben a túravezető remek történeteket mesél, így arra is fény derül, hogy az év során miért éppen ekkor ülhetünk le nyugodtan a Rózsakőre háttal a Balatonnak.

Fedezzük fel a régió ízeit 

Ha már Badacsonyban járunk, mindenképpen érdemes megkóstolni a térségre jellemző ízeket. Erre tökéletes helyek a régió jellegzetes, nagy múltú, akárcsak az újonnan megnyílt színvonalas éttermei és vendéglátóhelyei. Mindenhol változatos, igényes, és szezonális fogásokkal várják a kirándulókat. De a Káptalantóti Liliomkert Piacot sem érdemes kihagyni, ahol egész évben vasárnaponként igazi ritkaságok, friss zöldségek és jobbnál jobb kézműves termékek között válogathatunk kedvünkre.  A másik nagy kedvenc a piacozók körében a hegymagasi piactér, ahol a helyi finomságok mellett gyermek-, és felnőtt programok is lesznek az adventi időszakban. A sajt szerelmesei pedig feltétlenül keressék fel a Badacsonytól 20 kilométerre található Szegi Családi Gazdaságot. A saját teheneinek tejét feldolgozó vállalkozás széles választékkal várja a betérőket, többek között natúr, füstölt, tökmagos, medvehagymás, friss- és hosszúérlelésű sajtokkal.

Folytatódnak Badacsony hagyományossá vált eseménysorozatai

Az őszi-téli szezon a már hagyományossá vált Borbarangolás rendezvénysorozattal indult a borvidéken. Az eseménysorozat keretén belül novembertől egészen 2023. május végéig, 22 szombaton át összesen 15 helyszínen, közel 100 kiváló badacsonyi bort ízlelhetnek meg a borszeretők. Mindezt különleges gasztronómiai élmények, zenés és kulturális programok kíséretében. Az ínyencek számára szintén jó hír, hogy 2022 őszétől újra indult a Gasztrohegy, ahol április végéig közel 10 vendéglátóhely közreműködésével, 7 tematikus gasztrohétvége alatt, Badacsony olyan arcát lehet felfedezni, ami csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban tapasztalható. „Az egész évben nyitva tartó badacsonyi vendéglátóhelyek izgalmas és egyedülálló kezdeményezése 2017 őszén indult útjára azzal az azóta változatlan célkitűzéssel, hogy felhívja a főszezonon kívüli időszakban is a látogatók figyelmét a hegy gasztronómiájának felfedezésére. Így minden hónapban egyszer, tematikus gasztrohétvége keretében Badacsony ikonikus vendéglátóhelyei várják a vendégeket, ahol az ízeken, illatokon és borokon keresztül alkalom nyílik lépésről lépésre, fogásról fogásra megismerni Badacsony jellegzetes gasztronómiáját. Előkóstolás előzi meg minden elkészített ételt, így garantáltan a legjobb minőségben kerül a vendégek elé minden egyes fogás. Nagy örömünkre, az indulása óta nagy siker övezi a rendezvényt.” – nyilatkozta Nagy Miklós a Hotel Bonvino Wine & Spa, a Kisfaludy-ház, illetve a Neptun Panzió tulajdonosa és üzemeltetője. 

De a Gasztrohegy és a Borbarangolás mellett még számtalan más izgalmas program várja a borvidéken a vendégeket. A széles kínálatból csak néhányat említve: Mikulásváró hétvége és Karácsony előtti feltöltődés a Váli Birtokon; Badacsonytördemicen Forraltbor Főzőverseny; Családi Mikulás Nap, Adventi Vásár, majd Szilveszteri buli Badacsony kultikus helyén, a Hableány étteremben; gyertyagyújtás az adventi koszorúnál, tematikus vezetett séták, Vince-napi borvacsora a Folly Arborétum és Borászatnál. A bátrabbak pedig az ábrahámhegyi strandon egy igazi pancsolással búcsúzhatnak el az óévtől, míg a szigligeti strandon január első napján egy újévi csobbanással köszönthetik a 2023-as évet.   

Badacsony folyamatos nyitvatartással várja vendégeit

Akár egy, akár több napra látogatunk el az ország egyik legszebb részére, Badacsony és környéke a programok mellett rengeteg felfedezni valót és ezernyi élményt tartogat még. A borászatok, vendéglátó- és szálláshelyek, akárcsak a régió híres attrakciói a korábbi évekhez hasonlóan most is tárt kapukkal várják folyamatos nyitvatartással a látogatókat. Szigliget híres nevezetessége, a 760 éves múltra visszatekintő Szigligeti Vár egész évben látogatható a hét minden napján. Magyarország egyik leglátogatottabb, Balaton váraként is ismert erődítménye a 239 méter magas Várhegyen áll, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a térségre.  Önmagában már ezért is érdemes a várat felkeresni, de ha már ellátogatunk ide, tekintsük meg a barokk-konyhát, a fegyver kiállítást és a várgalériát is, akárcsak a Bencés Rend által épített Várkápolnát. Továbbra is nyitva tart Magyarország egyik legszebb arborétuma, a hazánkban szinte egyedülállóan 116 éve családi gondozásban lévő badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat. Szemet gyönyörködtető panoráma terül innen elénk a Balatonra, a szépen gondozott kertben pedig mindig élmény sétálni, ráadásul az arborétumban található játszótérnek köszönhetően, akár kisgyerekes családoknak is ideális hely. Szintén egész évi nyitvatartással üzemel a régió legszuperebb sportközpontja, a Fagyöngy Sportház, ahol bowling és squash pálya áll a sportolni vágyók rendelkezésére. Sőt egy mini wellness részleg és szállás is, ahol a sportolás után ki tudjuk magunkat pihenni. A téli sport szerelmeseit december 9-től várja Szigligeten a Várudvar Jégpálya, ahol a korcsolya felcsatolása után forró italok is rendelkezésre állnak. Lazításképpen érdemes kipróbálni a Szigligeti Szaunaházat is, mely kedd és szerda kivételével minden nap nyitva tart. Az úticélok és programok megtervezéséhez, kiválasztásához kiváló segítséget nyújt barátságos személyzettel a badacsonyi Tourinform iroda, ahol az információ nyújtáson felül számos egyéb szolgáltatással is várják az érdeklődőket, mint például kerékpárkölcsönzés; csomagmegőrzés; helyi termékek, ajándéktárgyak színes választéka; ingyenes turisztikai kiadványok. Ezen kívül az iroda túra-, és bortúra szervezést is végez egyedi megkeresések alapján. Aktuális információkért, programokért érdemes keresni őket egész évben!

Számtalan szálláshelyből tudunk kedvünkre válogatni

A változatos programok után mindenkinek jól esik egy nyugodt és kényelmes pihenés. Szerencsére erre a célra számtalan lehetőség közül választhatunk a borvidéken, hiszen minden szálláshely továbbra is stabil nyitvatartással és a megszokott magas minőségben várja a vendégeit. A Kisfaludy szálláshely-fejlesztési pályázatnak köszönhetően komoly minőségi fejlesztéseket sikerült megvalósítaniuk az elmúlt években, így a Hotel Bonvino és a Hotel Halászkert mellett nagy számban megújult vendégházak, panziók és apartmanok várják a kikapcsolódni vágyókat. Szállásajánlatok itt.

Legyen szó tehát pihenésről vagy aktív kikapcsolódásról, Badacsony minden évszakban izgalmas és felejthetetlen élményeket nyújt a látogatóknak. 

További információ: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület - Tourinform Badacsony