Elkezdődtek A hosszú élet titka próbái

Február 24-én mutatja be a Rényi Ádám novelláiból készült színpadi művet a 6SZÍN.

A februári két előadásra már kaphatók a jegyek itt és a színház pénztárában. A novemberi olvasópróba után elkezdődtek A hosszú élet titka rendelkezőpróbái. A Rényi Ádám Osztálytalálkozó és A bezzeggyerek című novellásköteteiből táplálkozó színpadi művet Lengyel Andor állítja színpadra.

„Azáltal, hogy a történetek egy egységes írói világból jönnek, mégis különállóak, a számos karaktert életre keltő színészek egy estén belül több arcukat megmutathatják a nézőknek, vígjátékból drámába, drámából vígjátékba lépve. A jelenetek jól működnek, hiszen már az olvasópróbán is sok volt a nevetés, de sok volt a csend is” – mondta Lengyel Andor.

„Nagyon kedvelem Rényi Ádám novelláit. Történetei jó humorral, abszurd helyzetekkel és váratlan végkifejletekkel vannak tele. Közben mégis olyan érzésed van, hogy valójában tényleg ilyen az élet. Színpadon játszani pedig igazi örömjáték lesz” – tette hozzá Balla Eszter színművész.  

Rényi Ádám első novellagyűjteménye, az Osztálytalálkozó 2021 tavaszán jelent meg, és azonnal kritikai és közönségsikert aratott. A szerző írásait sokan hasonlították Örkény István, illetve Karinthy Frigyes műveihez. Az idei Ünnepi Könyvhét egyik legjobban várt köteteként érkezett A bezzeggyerek, amely szintén gyorsan megtalálta útját az olvasók szívéhez.

A hosszú élet titka

Rényi Ádám írásai alapján a színpadi változatot írta: Enyedi Éva és Rényi Ádám.

Mit tegyünk, ha egy nap maga a Halál keres fel minket otthonunkban? És ha emléktáblánkat még életünkben elhelyezik a házunk falán? Hogyan búcsúzik a színpadtól és legendás partnerétől az ünnepelt primadonna? És hogy ér véget a találkozás egy régi szerelemmel? Van-e hatékony megoldás arra, hogy végre befejeződjék egy bosszantóan elhúzódó lakásfelújítás? Mitévők legyünk, ha a bálványozott jövendőmondó jóslata sehogy sem akar bejönni? És milyen titkokat őriz egy anya, egy szomszédasszony vagy egy tökéletes partinak tűnő jóképű fiatalember? A hosszú élet titka tizenhat története Magyarországon játszódik a huszadik és a huszonegyedik században, és egytől egyig rólunk szólnak. Nagyszerűségünkről és kisszerűségeinkről, lágy- és kőszívünkről és arról, hogy hogyan találunk kiutat a legabszurdabb helyzetekből is, miközben gyakran elbukunk a hétköznapok küzdelmeiben. Az Osztálytalálkozó és A bezzeggyerek című nagy sikerű novelláskötetet jegyző Rényi Ádám keserédes, abszurd és meglepő történeteinek hőseit és antihőseit négy színész kelti életre egy sokszínű, sokhangulatú, nevetésben és könnyekben is gazdag, különleges előadásban.

Játsszák:

Balla Eszter

Ecsedi Erzsébet, Aase-díjas

Márton András, Jászai-díjas

Mohai Tamás

Közreműködik: Márkos Albert                               Dramaturg: Enyedi Éva

Jelmez és díszlettervező: Ignjatovic Kristina         Animációs tervező: Fábián Nikolett

Zene: Márkos Albert                                               Rendezőasszisztens: Csesznek Judit

Plakát: Varga Vince                                                 Fény: Markó Zsolt

Rendező: Lengyel Andor

Jegyek a február 24-25-i előadásra kaphatók a 6SZÍN pénztárában (1066 Budapest, Jókai u. 6) és ezen a linken. Az előadás alapjául szolgáló két novelláskötet kedvezménnyel itt vásárolható meg.