Együtt folytatja Vecsei H. Miklós és csapata, Kárpát-medencei turnéra indul az új produkció

QJÚB – A kocka kibontása.

Vecsei H. Miklós és csapata Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján, a KiégőIzzók csapatának élő, vetített díszletében, Koltay Szonja installációjával készítette el legújabb koncertszínházi előadását „A kocka kibontása” címen. A Platon Karataevvel közös turnéra indul az új produkció Kárpát-medence-szerte. 

A színház, a zene és a performansz határterületein mozgó alkotócsapat minden tagja a maga szakterületének elismert művésze, így Hegedűs Bori – ének, Mihalik Ábel – dob, Frimmel Jakab – billentyű, elektronika, Paczári Viktor – basszusgitár, Ratkóczi Huba – szólógitár. Bemutatkozó előadásuk, „Párbeszéd, sötétben” címmel több, mint 50 előadásnál és közel 20.000 nézőnél tart 2021. júniusi bemutatójuk óta.

Új előadásukban a látványvilág, a zenei komplexitás és a fényművészet elemeit próbálták meg a lehető legkatartikusabb formában előállítani, hogy a két költőóriás életműve ne csak a szavak szintjén ragadjon meg emlékezetünkben...

„A Párbeszéd sötétben című előadással bejártuk a Kárpát-medencét Marosvásárhelytől a Művészetek Völgyéig kőszínházaktól fesztiválokig számos helyen megfordult a produkció. Nagyon inspiráló mindannyiunk számára a közös alkotás, különböző területekről jövünk, ezért mindenki mást tud hozni a produkcióba, viszont fél szavakból értjük egymást és egyfele tartunk. A QJÚB különleges látványvilágot hoz, amelyben Pilinszky és Csoóri gondolatai, üzenete, a zene és a vetített istalláció segítségével – bízunk benne - el tud jutni a ma emberéhez. Az előadásnak számos aktuális üzenete van, amely érvényes a ma történéseire is, ezzel szeretnénk hitet tenni olyan értékek mellett, amelyek kiveszőben vannak.” (Vecsei H. Miklós)

A QJÚB első előadására február 23-án kerül sor Veszprémben, majd márciusban a Magyar Zene Házában tart lemezbemutatót a társulat, utána Debrecen, Pécs, Szeged, Paks, Zalaegerszeg, Szombathely, Kecskemét, Győr, Zsámbék következik országos turnéban, és Erdélyben is sor kerül több előadásra.

Játsszák:

Hegedűs Bori

Frimmel Jakab

Mihalik Ábel

Paczári Viktor

Ratkóczi Huba

Vecsei H. Miklós

Rendező: Vecsei H. Miklós

Installáció: Koltay Szonja Dorottya              Díszlet és vetítés: KiégőIzzók

Fény: Kiss Lóránd                                         Hang: Gál Máté

„A nyelv titokzatos dolog. Mint a szem, vagy egy félbehagyott kézmozdulat. Ő is csak ennyit mondott: Boldogok, akik sírnak... És ez azóta kimeríthetetlen. Nem tudom értitek-e, de egyfajta anarchizmusról beszélünk, arról, hogy mindenkor újra semmit sem tudhatunk.”