Programok a Millenárison májusban

Májusban a Millenáris igen gazdag programkínálattal jelentkezik. A hónap megtekintésre érdemes darabjai, és ígéretes koncertjei: Presidance előadása Csikó Szabolcs szereplésével, Lajkó  Félix és a Huun Huur Tu (RUS) közös koncertje, Joana Amendoeira fadokoncertje (P) és a Zap Mama (B): ReCreation lemezbemutató koncertje. 


[május 14., péntek; május 29., szombat]
Presidance: Hungarythm
Csikó  Szabolcs szereplésével

Helyszín: Teátrum
Időpont: 19.00
 
Vári Bertalan Magyarországon eleddig ismeretlen, ám még a külföldi sztárfellépők – Cirque du Soleil, Michael Flatley – viszonylatában is egyedülálló produkciót és látványvilágot hozott létre.
Az áprilisi castingon az ország minden tájáról jelentkezők közül válogatták ki a Presidance társulatát alkotó 12 táncost. Legtöbbjük a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanult. A táncosokat a színpadon a Kerekes Band és a Csík Zenekar zenéjét élőben játszó Anselmo Crew-formáció kíséri. A Presidance csapatát az együtteshez a Cirque du Soleil társulatából érkezett két artista egészíti ki.
 
A Hungarythm kétszer ötvenperces produkciója különleges utazásra invitálja nézőit – a tánc, a zene, illetve a cirkusz elemeit használva fel. Történelmünk fontos állomásai villannak elő.
Az előadás díszleteit a Steven Spielberggel is együtt dolgozó Szabolcsi János – és csapata – álmodta színpadra.

Jegyár földszint: 3900; lelátó: 4900 Ft

 

[május 15., szombat]
A Fonó Budai Zeneház bemutatja: Budapest Folk Fest – Gálakoncert
Lajkó  Félix és a Huun Huur Tu (RUS) közös koncertje
Helyszín: Teátrum
Időpont: 20.00
 
Lajkó  Félix a tavalyi évben megjelentetett Bokorból című anyaggal bizonyította, hogy témái elsőszámú ihletője a természet, a maga szelídségével, zordságával, szépségével. Őt a magyar közönségnek nem igen kell bemutatni.
Annál inkább érdekes, hogy ki is ez a Huun Huur Tu. Ez egy orosz, tuvai együttes. Hangzását az jellemzi, hogy imitálják, vagy inkább művészien reprodukáljáka természet hangjait. A tuvaiak esetében mindezek a házi állataik, a végtelen legelőik, a hegyeik, illetve az elementáris energiát szállító közegek: a szél, a víz és a fény.

A leginkább ismert tuvai zenei forma a „xöömei” – vagyis ’torokéneklés’, amely mint egy zenei lexikon, a természeti környezet hangjait utánozva rendezi azokat zenei formába.
Az est egyedi koncertélményt ígér, amelyet egy egy hetes közös munka előz meg, amelyben Lajkó zeneszerzői zsenialitása a Huun Huur Tu által képviselt tuvai zenei kultúrával találkozik.

Jegyár  elővételben: május 1-ig – 5500 Ft; május 14-ig – 6500 Ft; a koncert napján – 7500Ft.

 

[május 16., vasárnap]
Joana Amendoeira fadokoncertje (P)
Helyszín: Teátrum
Időpont: 20.00
 
A fado(fadu) a portugálok jellegzetes zenei műfaja, amely az elvágyódásról, a szenvedélyről, a végzetről,  egyszóval az életről szól. Röviden – a fado a végzet, dalban elbeszélve. A műfaj töretlen népszerűségnek örvend napjainkban is Portugáliában.
Joana Amendoeira, a fiatal fadoénekes generáció egyik legnagyobb és legelismertebb személyisége még nem volt 13 éves, amikor megnyerte az 1995-ben – Portóban –  megrendezett országos verseny (Grande Noite do Fado) első díját – a női előadók kategóriájában. Innen vezetett útja a hazai, majd a nemzetközi hírnév felé. Fiatal kora ellenére – mára – Európa-szerte ismert és elismert énekesnővé vált.
Az elmúlt években a  Millenárison adott  elképesztő szépségű koncertjei maradandó emlékké váltak.


Joana Amendoeira rendkívüli személyisége, hangja, karizmája, s az őt kísérő klasszikus gitárból, bőgőből és hegedűből álló együttes koncertjei igazi szenvedélyt jelentenek. Olyan erővel, színekkel és zamatokkal örvendeztetnek meg minket, amilyenre csak a legkiválóbb portói borok képesek.

Jegyár: 2500 Ft

 

[május 27., csütörtök]
Zap Mama (B): ReCreation
Helyszín: Teátrum
Időpont: 20.00
 
A belga zenekar frontasszonya, Marie Daulne megjárta már többek között az a capella, a jazz, a funk, az R&B, a pop és a hiphop tereit is, mindegyiket a legtermészetesebbnek tetsző hozzáértéssel és sikerrel. A kultúrák közti zenei hídépítést zászlójára hímező Daulne masírozik tovább, és a háta mögött felgyűlt ezernyi zenei kifejezésmód folyamatosan keveredő színeivel rajzol újabb és újabb tökéletes világokat.


A budapesti koncert legújabb, ReCreation című albumának bemutatókoncertje lesz egyben, amelyen ütős válogatást hallunk majd az új anyagból, amelyet a brazil népzene, az acid jazz, a soul hatása, valamint megannyi kiváló ütőhangszer és az elegánsan használt elektronika jellemez. Daulne új zenéit olyan meghitt, bensőséges anyagnak tartja, amely által könnyen megfejthetővé válik, ki is ő valójában, s amely által mindenki felfedezheti saját magában belső társát, saját zenéjét.
 
Állójegy: 4500/5500
Ülőjegy: 5500/6500