A művészet templomai – Az Alhambra

Az Alhambra egy mór építésű erőd és palota, amelynek jelentése „a vörös”. A teljes eredeti neve arabul Kaszr al-Hambra, azaz a Vörös erőd volt. Spanyolországban Granada város közelében található, az UNESCO világörökség része.

Mivel a magyarok európai megjelenése a IX. századtól kezdődik, az ez előtti korszak történelmi eseményeit az európai történelem keretében ismerhetjük. Az iszlám térhódításának következtében a jelenlegi Spanyolországot 711-ben elfoglalják az arabok a berberek segítségével. Európa – konkrétabban a Frank Birodalom és még konkrétabban Martell Károly a poitiers-i csatában csak megállítani tudja az arabok európai terjeszkedését 732-ben.

Az Omajjád- valamint Abbaszida-dinasztia meghatározó szerepet játszott a meghódított területek pacifikálásában és azon regionális szervezetek létrehozásában. A XI. században az egységes birodalom részfejedelemségekre esett szét, amelyeket az északi keresztény királyságok egyre sikeresebben támadtak és vonták fennhatóságuk alá. A XIII. század közepére a majdnem egész Hispániára kiterjedő muszlim uralomból csak a Granadai Emírség maradt meg 1492-ig.

A Naszridák a Granadai Emírség utolsó muszlim uralkodóháza volt, amely I. Juszuf és V. Mohamed alatt érte el a fénykorát (1333-1359).

A film a virágkor idejére vezet vissza bennünket. Az alapgondolat, hogy az itt élők tisztában vannak azzal, hogy le fogják győzni őket és a muszlim kultúra kiszorul a félszigetről. Az uralkodók szeretnének maguk után nyomot hagyni, ez motiválja a két uralkodót arra, hogy nevükhöz kapcsolódó építkezéseket valósítsanak meg. Az építkezésekkel párhuzamosan tudományos és művészeti iskolák is nyíltak illetve itt működött a királyság legnagyobb medresze (iskolája), ahol az iszlám jog oktatása folyt. Az udvarban számos ismert tudós, híresség is megfordult.

A film egyrészt az építkezéseket mutatja be, másrészt a két szultán vezírjének életét. Ibn al-Hatib (Khatib), a vezír személye történészként és költőként is ismert. Életútja összefonódott a két uralkodó életével. Életrajzát, történelmi munkáját nem fordították le még angolra. Életének jelentős eseményeiről – hogy mi volt az oka a száműzetésének, bebörtönzésének, halálra ítélésének – inkább feltételezések vannak, mintsem tényekkel alátámasztott érvek.

A film harmadik szövetében történészek, különböző területek szakértőinek narratívái segítenek eligazodni a történetekben.

A film érdekes, látványos – egy kevésbé ismert korról mesél. Spanyolországba látogatóknak meghozhatja a kedvet arra, hogy Granada környékén is szétnézzenek!

Adatlap: https://cseppek.hu/video/20934a-muveszet-templomai-az-alhambra