A García!-sorozat rajzolója, Luis Bustos Budapesten

A szövevényes sztori mellett a látványvilág képzi a García! legfőbb vonzerejét.

Az HBO-ra is adaptált világhírű képregénysorozat, a García rajzolója, Luis Bustos május 13-án ingyenes mesterkurzust tart a Milestone Intézetben, másnap pedig a Képregényfesztiválon beszélgetnek vele a Dürer Kertben.  A szakma szerint Luis Bustos egyedi vizuális világát nem lehet elfelejteni, Garcíát pedig minden idők egyik legkülönlegesebb képregényfigurájaként tartják számon.

Luis Bustos képregényrajzoló, illusztrátor és grafikus. 1996-ban kezdte pályáját a Rayos y centellas (Villám és szikra, Camaleón Ediciones) című kötettel, amelynek forgatókönyvét David Muñoz írta. Sokszínű stílusa miatt számos műfajban és formátumban alkotott, a comic booktól kezdve az európai albumon keresztül a sajtóban megjelenő karikatúráig vagy a képregényekig.

Művei közül kiemelkedik egy kalandos elbeszélés Ernest Shackleton antarktiszi expedíciójáról, az Endurance, a Zorgo című ifjúsági képregény, vagy épp a Versus, amely Jack London Egy szelet sült című elbeszélésének adaptációja. Ugyancsak közreműködött az El Jueves című humoros hetilapban (2012–2014), jelenleg pedig az Orgullo y Satisfacción című digitális folyóiratnál dolgozik. 2015-ben Santiago Garcíával adta ki közösen a ¡García! című sorozat első kötetét. A gazdasági válság után Spanyolországban játszódó képregény főszereplője García, a Franco-korszakból feltámadt és beilleszkedni próbáló szuperember. Az egykori szuperhős 60 éve legenda volt, aztán eltűnt, mindenki elfelejtette. A legnehezebb pillanatban tért vissza, hogy új életet kezdjen, alkalmazkodnia kell a modern spanyol demokráciához.

„A szövevényes sztori mellett a látványvilág képzi a García! legfőbb vonzerejét. A dinamikus cselekmény dinamikus rajzokat kívánt, amelyeket Luis Bustos fekete-fehér illusztrációi hiba nélkül szállítanak” – írta róla Szente Ádám. Kalandjaiból eddig négy kötet jelent meg az Astiberri Ediciones kiadónál, az HBO Max pedig televíziós sorozattá adaptálta. Magyarországi mesterkurzusa és előadása a Cervantes Intézetnek köszönhetően valósul meg.

Luis Bustos a Képregényfesztiválon itt.    Masterclass regisztráció itt.