31. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál

Hazánk legrégebben megrendezésre kerülő bluesfesztiválján a tavalyi jubileumi esztendő után 31. alkalommal találkozhatnak a blues, a jazz, a rock és gasztronómia kedvelői Pakson. Az idei eseménysorozat a szokásos módon már hétfőn, azaz június 26-án szűkebb körű klubkoncertekkel kezdődik. Csütörtök este a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával a Gastroblues is csatlakozik a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára meghirdetett rendezvényekhez. 

A külföldi világsztárok és neves hazai zenészek június 30-án, pénteken és másnap, július elsején az ESZI Csarnok színpadán, valamint szombaton délelőtt a helyi Evangélikus templomban adnak koncertet. Vasárnap pedig a Kárpát-medencei Gastroblues Piknik programjai s a hagyományos jótékonysági főzőverseny várják az érdeklődőket. 

Az ASE étteremben június 29-én, csütörtökön este két zenekar is megidézi Petőfi Sándor szellemiségét. Elsőként a Petőfi 200 – Szabadság Idővándorai című műsor keretében a Loyal Apples’ Club lép fel.  Meggyőződésük, hogy ha Petőfi ma élne, akkor rockzenész lenne. A koncert repertoárja az elmúlt évtizedekben írt legszebb magyar szabadságdalokat vonultatja fel. Azokat az örökzöldeket válogatták össze, amelyek szerintük Petőfi örökségének szerves részét képezik - akár ő is írhatta volna. 
Ezt követően Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák a korábban megjelent, nagysikerű albumukról már ismert, általuk megzenésített Petőfi-dalokat adnak elő összetéveszthetetlen, egyedi stílusukban.  

A világsztárok sorát pénteken este Miller Anderson gitáros-énekes nyitja meg, aki az 1969-es Woodstock fesztiválon a Keef Hartley Band tagja volt. 1998 és 2019 között már négy különböző zenekarral (Spencer Davis Group, British Blues Quintet, Miller Anderson Band, Jon Lord Blues Project) járt már Pakson. Ezúttal egy ötödik formáció élén, hazai zenészek kíséretében lép színpadra - a Mike Gotthard és Szebényi Dániel alkotta Blues MD a hegedűs Kézdy Lucával és a szaxofonos Weisz Gáborral egészül ki. 
Őket a fesztiválon korábban szintén vendégeskedő belgrádi gitáros, Nenad Zlatanovic vezette Texas Flood együttes követi. Ezen az estén elsőként a hazai blues berkekben jól ismert Sonny saját bandájával (Sonny and His Wild Cows) melegíti a közönséget. 

Szombaton délelőtt az evangélikus templomban Miller Anderson, Nenad Zlatanovic, a Szebényi Dániel-Mike Gotthard duó, valamint Kézdy Luca akusztikus koncertjére kerül sor.  
Az aznap esti programot az ESZI Csarnokban  az idei Blues Challenge versenyen hazánkat képviselő Écska és Huba duó indítja. Utánuk a Chicago Blues Union nevű formáció következik, amelyet a T.Rogers együttes és Fekete Jenő alkot, ők a  tavaly megjelent, blues feldolgozásokat tartalmazó albumukat mutatják be. A francia énekesnő, Gaëlle Buswel először szerepel hazánkban. 13 éves korától áll folyamatosan színpadon, saját számait angol nyelven adja elő, az elmúlt évtizedben négy albuma jelent meg. Tavaly júliusban fellépett a finnországi PustoBlues-on is. A wales-i születésű, de a kanadai Torontóban élő blues-rock gitáros Philip Sayce 1997-től három és fél éven át Jeff Healeyegyüttesben játszott és turnézott világszerte. Évek óta saját zenekarával ad koncerteket és jelentet meg lemezeket. Játékára, mint annyi más gitároséra, Jimi Hendrix és Stevie Ray Vaughan volt nagy hatással. Nyolc albuma jelent meg saját neve alatt, a legutóbbi 2020-ban Spirit Rising címmel. 

A vasárnapi szabadtéri, a korábbi évekhez hasonlóan ingyenesen látogatható a Kárpát-medencei Gastroblues Piknik. A koncertprogramban fellép az 1976-ban alapított folk-rockot, etno-rockot és nemzeti-rockot hitelesen vegyítő Kormorán együttes, az erdélyi TransylMania zenekar, amely saját szerzeményeivel és mesterien átformált népdalokkal a szülőföld megbecsülésére buzdít. További Kárpát-medencei zenekarok sorát erősíti az idei „A Dal” verseny győztese, a szászrégeni Titán, melyet a műsor zsűritagja, Ferenczi György javaslatára hívtak meg a szervezők. A fesztivál egyik közönségkedvence, a felvidéki Pál Balázs Jenő zenekara késő esti koncertjének vendégeiként gitárvirtuózok csillogtatják tudásukat a Kárpát-medencéből. 
A jótékonysági főzőverseny mezőnyében ezúttal a fellépő zenészek is bizonyíthatják főzőtudományukat. Nyilván hatalmas érdeklődés előzi majd meg a „Petőfi Sándor kedvenc étele”kategória küzdelmeit. 

A szintén hagyományosnak számító Borbarát Találkozó keretében, Eszterbauer, Légli, Takler, Tiffánpincészetek boraiból kóstolgathatnak az ínyencek, 

A Gastroblues szervezői, közreműködő zenekarai és a rajongók a fesztivál során  több alkalommal megemlékeznek a Gastroblues egyik alapítótagjáról, a nemrégiben elhunyt Török Ádámról is.

A Gastroblues Fesztivál saját YouTube csatornája folyamatosan bővül, fejlesztés alatt áll. A 227 feltöltött koncertet, zeneszámot 58 ezer óra erejéig tekintették meg eddig a zenebarátok. 

További információk: www.gastroblues.hu