Tudomány – művészet – spiritualitás

A Hild-villában tart előadást a világhírű Gilah Yelin Hirsch.

Június 22-én Művészet és tudomány között címmel különleges bemutatkozó esttel egybekötött kerekasztal-beszélgetést szervez Gilah Yelin Hirsch Art Emerita professzor és multidiszciplináris Los Angeles-i művész magyarországi látogatása kapcsán az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI).

Magyarországra látogat Gilah Yelin Hirsch (lásd fotó) MFA, a kaliforniai Dominguez Hills-i Kaliforniai Állami Egyetem művészeti professzora. A művész munkái a tudomány, a művészet és a spiritualitás összefüggéseit kutatják, ötvözi a művészetet, a designt, az antropológiát, az építészetet, a teológiát, a filozófiát, a pszichológiát, a pszichoneuroimmunológiát és a világkultúrát. 1972-ben Hirsch egyike volt a világ első női művészszervezeteinek, a Los Angeles Council of Women Artists (LACWA) alapítóinak, 1968-tól pedig alkotásaival nemzetközi kiállításokon szerepel olyan nagy múzeumokban, mint a Los Angeles County Museum of Art, a New York-i Whitney Museum of American Art, Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum vagy Izraelben a Jeruzsálemi Biennálé. A művész számos kitüntetésben, ösztöndíjban részesült, például az Egyesült Államok Nemzeti Művészeti Alapítványától (1985), a Finomenergiák és Energiagyógyászat Nemzetközi Kutatási Társaságától (2010) kapott elismerést, de elnyerte a Rockefeller Bellagio ösztöndíjat is. Hirsch Kozmográfia: Az univerzum írása című 1995-ben készült filmje az ábécé eredetét, a természeti mintákat, valamint az észlelés és a megismerés neurológiáját vizsgálja, legutóbbi filmje pedig, a 2018-as Reading the Landscape több filmes díjban részesült. Legutóbbi retrospektív kiállításából, a Metafora régészete: Gilah Yelin Hirsch művészete (2022) című tárlatból az OCCCA-ban (Orange County Center for Contemporary Art) egy átfogó katalógus készült, amely azonos címmel jelent meg a milánói Skira Editore kiadásában.

Június 22-én a Hild-villában az érdeklődők 15 órától bepillantást nyernek Gilah Yelin Hirsch különleges világába, megtekinthetik a Kozmográfia, valamint a Reading the Landscape című filmjeit, majd 17 órától megismerik a világhírű művész munkásságát. Domokos Johanna, a Bielefeldi Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem tanára, Avi Roth festőművész, fotográfus és Csáji László Koppány, az MMA MMKI igazgatója a kerekasztal-beszélgetés keretében többek között olyan kérdésekre keresik a válaszokat, minthogy a Dalai Lámával való találkozás hogyan hatott művészetére, a világkultúrákban szerzett tapasztalatai hogyan öltöttek testet alkotásaiban, illetve hogyan születtek meg filmjei. A rendezvényt 19 órától a Duola koncertje zárja (Bágyi Balázs – dob, P. Szabó Dániel – cimbalom).

A rendezvény hivatalos nyelve angol. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, részletek az MMA MMKI honlapján találhatóak.