Új magyar musical készül a 6színben - augusztusban érkezik a Legendás Mátyás!

Mátyás király, történelmünk és népmeséink jelentős alakja, most egy különleges zenés előadásban születik újjá.

Egy szertartásjáték keretein belül három Vándor idézi meg a nagy királyt és együtt újraélik életútját a trónra kerülésétől egészen a haláláig. A Vándorok Mátyást mesélőként vezetik végig saját történetén, miközben egyik szerepből a másikba bújva elevenítik meg családtagjait és ellenfeleit, szerelmét és a nép tagjait. De mi történik, ha a megidézett alak egyszerre megtelik élettel, érezni, gondolkodni kezd és akarata is egyre erősödik? Lehet hatalmunk a rólunk szóló mesék felett? Mennyire tűnik el az ember a címek, és címkék mögött? És vajon van-e valami a történelmünkben, ami a ma emberének is iránymutatást és támaszt nyútjhat? Az alkotók ezekre a kérdésekre keresnek választ az előadásban, amiben a történelmi tények és népi legendák egyaránt megjelennek.

Az idén alakult PANKER Produkció alkotócsapata több, már ismert, fiatal művészből áll: a Mester Dávid komponálja a zenéket, Cseh Dávid Péter jegyzi a dalszövegeket, a prózai jeleneteket Kerényi Tünde Sára írja. A látványért Rákay Tamás felel, az előadást az Izgass fel!, az Agrippina és a Boldog herceg meseopera után Pányik Tamás rendezi. Kerényi Miklós Máté ezúttal kreatív produceri szerepkörben mutatkozik be. A szereposztásban is jól ismert művészeket találunk, a három Vándort Földes Tamás (Kaszás Attila-díj); Frankó Tünde (Érdemes Művész, Liszt Ferenc-díj) és Széles Flóra fogja alakítani. A címszerepben pedig az egyik szerző, Cseh Dávid Péter (Marshallbot-díj) fog színpadra lépni.

Az előadás a Déryné Program hozzájárulásával valósult meg. A jegyek már kaphatóak a 6szín oldalán. További információkért érdemes követni a PANKER Produkció Facebook és Instagram oldalait is, ahol többek között a Legendás Mátyás musical próbafolyamatába kaphatnak majd betekintést a követők!

Mester - Cseh D. P. - Kerényi T. S. - Pányik : Legendás Mátyás

musical

A 6SZÍN és a PANKER közös produkciója.

Gyarmathy Ágnes emlékére.

Előadásunk egy négyszereplős, zongorával kísért új magyar zenés produkció, amelyben a történelem és a legendák egymással keveredve, egymást gazdagítva alkotnak koherens egészet. A három Vándor, mint a közösséget képviselő mesélők, históriás énekesek jelennek meg, akik Mátyás alakját megidézve igyekeznek történetét elmesélni. A Hunyadi családot és a trónralépést övező intrikák, Mátyás király uralkodását jellemző háborúk, lázadások és szigorú rendelkezései izgalmas, feszültséggel teli történelmi hátteret biztosítanak, ám ezek mellett megjelennek mindazon emberi értékek is, amiket Mátyás népmeséinkben képvisel, mint a hűség, a furfang és az önzetlen segíteni akarás fontossága.

Alakjának ez a kettőssége, az egymással rokon, de mégis a köztudatban élesen elkülönülő népmesei és történelmi Mátyás azok, amiknek egyesítésére előadásunkkal kísérletet teszünk. Formailag visszanyúlunk a mesemondás gyökereihez, és a regősök, igricek történetmesélő hagyományaiból táplálkozva teremtjük meg előadásunk formavilágát. Nemcsak elmeséljük a legendákat és Mátyás élettörténetét, hanem ahogy Mátyás is különböző szerepekbe bújt, énekmondó mesélőink is egyik alak bőréből a másikéba bújva elevenítik meg szemünk előtt az eseményeket.

Szereplők

Mátyás                                    Cseh Dávid Péter

Vándorok                              Széles Flóra, Földes Tamás, Frankó Tünde

Alkotók

Zeneszerző                             Mester Dávid 

Dalszövegíró                          Cseh Dávid Péter

Író, dramaturg                        Kerényi Tünde Sára

A dramaturg munkatársa        Orosz-Bogdán Noémi e.h.

Hangmérnök                           Fazekas László

Világítástervező                     Pintér Krisztina

Látványtervező                      Rákay Tamás

Rendező munkatársa              Kerényi Tünde Sára

Rendező                                 Pányik Tamás

Kreatív producer                    Kerényi Miklós Máté