A Magyar Nemzeti Múzeum az Ördögkatlan Fesztiválon

Magyar Menyasszony kiállítás és régészeti programok!

A Magyar Nemzeti Múzeum a tavalyi nagysikerű sziklavetítés után idén főként ismeretterjesztő régészeti programokkal jelenik meg a 16. Ördögkatlan Fesztiválon, és a Magyar Menyasszony decemberben nyíló nagyszabású kiállításba is minden eddiginél nagyobb betekintést enged majd. A Magyar Menyasszony kiállítás 500 évre visszamenően irányítja majd a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek majd. Az Ördögkatlanon ezekből a történetekből ismerhetnek meg párat a látogatók egy különleges kerítéskiállításon. A kiállítás Beremenden a Szent Mihály templom kerítésén látható a fesztivál ideje alatt.

A Magyar Menyasszony a színházi programokban is megjelenik, Beremenden az Operabeavató idei előadásainak tematikája utalás a készülő kiállítására, Dinyés Dániel immár legendás operabeavatóinak középpontjában a Nő áll ezúttal. Az operabeavatók közül a Hunyadi László előadás augusztus 3-án 13.00 órától, a Mozart - Figaró házassága című előadás pedig augusztus 4-én 13.00 órakor várja a nézőket. (Közreműködnek: Busa Gabriella, Horák Renáta, Szélpál Szilveszter és Dinyés Dániel)

A festői villányi borvidéken, ahol több száz esemény, köztük színházi előadások, irodalmi estek, képzőművészeti és családi programok, koncertek várják a látogatókat, és az ismeretterjesztés sem maradhat el. A Magyar Nemzeti Múzeum régészei előadásokkal, közösségi kertészkedéssel és a régészeti munka interaktív bemutatásával, helytörténeti sétával, és Beremend környékének régészeti lelőhelyeit bejáró nagy túrával is készülnek.

Régészeti programok:

   Séták, közösségi kertészkedés, régészeti munka bemutató:

2023. augusztus 2. szerda 08:00-10:00 és 16:00-18:00

Közösségi kertészkedés - Régészeti munka a nagyharsányi római luxusvillánál a Magyar Nemzeti Múzeum régészeivel

Helyszín: Nagyharsányi római villa (Villány felé vezető úton jobb oldalon)

Az érdeklődők bekapcsolódhatnak a terepi régészet mindennapjaiba, melynek keretei között a késő római kori luxus villához tartozó fürdőépület növényzettől való megtisztításában vehetnek részt. További lehetőség, a MNM Közösségi Régészeti Osztály önkénteseinek segítségével végzett interaktív fémkeresős kutatás a villa környezetében, ami garantált sikerélményt jelenthet bárki számára.

2023. augusztus 3. csütörtök 16:00

Helytörténeti séta Mráv Zsolttal, Kanász Imrével és Vida Istvánnal

Helyszín: Indulás Nagyharsányi Helytörténeti Múzeumtól!

Az érdeklődőket régész és helytörténész szakemberek kalauzolják végig Nagyharsány évszázadain, a régészeti korok csodás leleteitől a késő középkor és a reformáció emlékein át a híres Harsány-hegyi csatáig. Különösen izgalmas és gazdag Nagyharsány 19. és 20. századi története, amelyre első sorban Kossuth Lajos tisztelete, az élénk kulturális és egyesületi élet valamint a máig élő bor- és szőlőkultúra nyomta rá a bélyegét.

2023. augusztus 5. szombat 12.30 Fenntartható fenntarthatatlanság - Séta Beremend környékén régészeti lelőhelyeken a Magyar Nemzeti Múzeum régészeivel.

Helyszín: Indulás a beremendi Kovácsműhelytől

Séta Beremend környékén régészeti lelőhelyeken a Magyar Nemzeti Múzeum régészeivel. Tájrégészeti kirándulás a Dráva árterében, melynek során az emberi megtelepedés helyszíneivel és az egykori környezet térszíneivel, az azok nyújtotta lehetőségekkel ismerkedünk meg. A túra 15km hosszú és 3,5 óra.

Régészeti előadások:

2023. augusztus 4. péntek 16:00

Helyszín: Beremend, DDC Kovácsműhely, Tyúkos Mozi

Fenntartható fenntarthatatlanság - “Régen minden jobb volt?” Fenntarthatóak voltak-e régebbi korok közösségei? A Magyar Nemzeti Múzeum régészeinek gondolatébresztő beszélgetése a posztmodern kor problémáiról (környezetváltozásról, túlnépesedésről, elöregedő társadalomról, migrációról, krízisről, kultúrharcról) és azok régészeti kutatásának lehetséges tanulságairól.

2023. augusztus 4. péntek 16:00

Helyszín: Iskola, Nagyharsány, Faluközpont

Római fényűzés a Szársomlyó lábánál címmel A nagyharsányi luxusvilla régészeti kutatásának újabb eredményeiről számol be Mráv Zsolt. Az előadásában a Nagyharsány római kori múltjába repíti vissza az érdeklődőket, bemutatva a 2016 és 2019 között zajlott régészeti feltárások eredményeit. Virtuális utazás során betekintést nyerhetnek a nagyharsányi luxusvilla belsőépítészeti és tárgyi luxusába, valamint megismerkedhetnek a villa műértő tulajdonosával is.