Lelkileg is megterhelő a fejfájás

A magyar családok harmadának maradtak már el közös programjai miatta.

A gyermekek fejfájása az egész család életét képes megbolygatni, iskolai tanítási napok maradhatnak ki, ami miatt a szülők is kénytelenek hiányozni a munkahelyükről és sokszor fontos családi események is elmaradnak. Egy új hazai felmérés szerint  a gyermekek 27 százalékának kellett már kifejezetten fejfájás miatt otthon maradnia az iskola, családi kirándulás vagy barátokkal tervezett program helyett. A fejfájással küszködő gyerekek ráadásul fáradtabbak, ingerlékenyebbek lehetnek, amit gyakran félreértenek a kortársak, tanárok, ez pedig konfliktusokhoz vezet.

Sajnos a gyermekeket sem kíméli a fejfájás, a felnőttekhez hasonlóan ők is megtapasztalhatják ennek különböző típusait, a hosszabb ideig fennálló fájdalom pedig rányomhatja a bélyegét akár az egész család, a szülők, sőt a testvérek hétköznapjaira is. Egy magyar szülők körében végzett kutatás szerint a magyar gyermekek negyedének fáj heti vagy havi rendszerességgel a feje és további 68 százalék is panaszkodik időnként fejfájásra. A fejfájástól a gyerekek fáradtak, levertek, sokszor még játszani sincs kedvük, csökken a koncentrációs képességük, emellett ingerültek is lehetnek.

Akár iskolai kiközösítéshez is vezethet a fejfájás

A kutatásban megkérdezett szülők 27 százaléka válaszolta azt, hogy gyermekük maradt már otthon a fejfájása miatt az iskolai, vagy egyéb elfoglaltság helyett. A válaszadók gyermekeinek 54 százalékánál fordult már elő, hogy fájt ugyan a fejük, de emiatt nem hagytak ki tanítási napot. A gyakran visszatérő, erősebb fejfájás így a tanulmányi eredmények, sokszor a társas kapcsolatok romlásához is vezethet és az egész család életére hatással lehet, például egy lemondott nyaralás miatt. A témában érintett gyermekek gondterheltek lehetnek, mint társaik, hiszen sokszor nem beszélnek másoknak a problémájukról, beleértve a tanárokat és a többi gyereket is. Emiatt viselkedésük zavarosnak vagy barátságtalannak tűnhet, viselkedésüket félreérthetik a többiek, ami sajnos akár kiközösítést és iskolai zaklatást is eredményezhet.

Testvérek közötti viszály is lehet belőle

A családi életre is kihathat a gyermek fejfájása. Otthon a gyakori fejfájással küzdő gyerekek a szobájukba húzódnak, kevésbé vesznek részt a család életében. Sokszor a szülőknek is otthon kell maradniuk gyermekük fejfájása miatt, ami a munkahelyi teljesítményre is hatással lehet. Gyakori lehet a testvérek közötti konfliktus, főleg kisebb gyermekek esetén, ahol az egyik fél ellenségesnek érezheti a másikat, ráadásul az egészséges gyermekekre gyakran szólnak rá szüleik, hogy viselkedjenek nyugodtan, mert testvérük nem érzi jól magát, ami növelheti a sértettséget .

Nem csak a tüneti kezelés, a lelki támogatás is fontos

Jó hír, hogy számos bevált praktika létezik a gyermekek fejfájásának kezelésére, valamint néhány egyszerűbb életmódbeli változtatás, például a rendszeres testmozgás vagy egészségesebb táplálkozás bevezetése, megszüntetheti a panaszokat. A fejfájásra hajlamos gyerekek esetén fontos, hogy a család empátiával forduljon feléjük, ha a szülők nyitottan kommunikálnak, azzal a testvérek is jobban megérthetik a problémát. Érdemes a pedagógusokat is tájékoztatni a fejfájásról és biztatni a gyermeket arra, hogy nyugodtan jelezze, ha rosszul érzi magát. Amennyiben az otthoni kezelés nem hat a fejfájásra, fontos felkeresni a gyermekorvost, hogy segítsen feltárni a probléma forrását és megtalálni a leghatékonyabb terápiát.