Ismét megcsodálható az Aranyvonat Budapesten az Alkotmány utcánál, a Nemzeti Múzeum kapuőreinek díszőrségével augusztus 20-án!

A híres Aranyvonat 1938-ban a Szent Jobbot szállította országos körútra.

1938-ban kettős szentévet ünnepelt az ország, mert ekkor tartották hazánkban a XXXIV. Eucharisztikus Világkongresszust és emlékeztek meg Szent István (1000‒1038) halálának 900. évfordulójáról. Utóbbihoz számos esemény kapcsolódott, köztük az Aranyvonat országjáró körútja.

A magyar tervező- és díszítőművészet kiemelkedő darabját négy hónap alatt építették meg. A teljes szerelvény öt kocsiból és egy mozdonyból állt, az egyházi és világi méltóságokat, a sajtó képviselőit szállító két-két luxuskocsi fogta közre az ereklyét szállító, bizánci stílusban díszített aranykocsit, amit a MÁV egyik kalauzkocsijából alakítottak ki. Az ereklyeszállító a II. világháború végén viszont elpusztult.

A rekonstrukcióját a Budakeszi Kultúra Alapítvány a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületével közösen kezdeményezte 2010-ben, majd 2015-ben magyar kormány a Magyar Nemzeti Múzeumot bízta meg a rekonstrukciós munkálatok felügyeletével, a tervezésben pedig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Vasúttörténeti Park szakemberei is részt vállaltak.

Az új Aranyvonat öt év alatt készült el az eredetivel megegyező külsővel, de a mai vasútbiztonsági előírásoknak megfelelve.

A díszkocsira autentikus egyenruhába öltözött koronaőrök és a múzeum kapuőrei vigyáznak az Alkotmány utcában augusztus 20-án, és a vonatban megcsodálható a korona, a jogar, az országalma, illetve az ereklyetartóban fekvő Szent Jobb hiteles másolata.

A Múzeum különösen büszke a rekonstrukciós munka során elkészült díszvagonra, az értékek megőrzése, a történelmi tudás terjesztése és népszerűsítése küldetései között kiemelten szerepel.

A Szent Jobb országjárása 1938-42 címmel a múzeum gondozásában egy többek között az eseményeket megörökítő, a ma még fellelhető felvételek közül válogatást nyújtó kötet is megjelent, amely felidézi ennek a különleges eseménysorozatnak a hangulatát. A kötetet az államalapítás napján meg is vásárolhatják az Aranyvonat melletti standnál, több másik kiadvány mellett. A Múzeum a múzeum shop egyedi tervezésű, a koronázási jelvényeket idéző, valamint könyves kínálatával is jelen lesz, amely a gyűjteményi és a kiállítási katalógusoktól a történeti és régészeti monográfiákon és tanulmányköteteken keresztül az ismeretterjesztő kiadványokig terjed.