Két magyar film a skót a fővárosban

Június 16-án kezdődik a skót fővárosban, Edinburghban a nagy hagyományokkal rendelkező filmfesztivál, Nagy-Britannia független film szemléje. Edinburgh 64. alkalommal mutatja be a nagyvilág filmtermésének javát a legújabb brit filmek mellett.

A 36 ország részvétével megrendezendő fesztiválon lesz Pacskovszky József legutóbbi filmjének brit premierje, melyre a rendező jelenlétében kerül sor csütörtök este. A Magyar Mozgókép Közalapítvány által támogatott A vágyakozás napjai című játékfilm magyar-francia koprodukcióban a Film-Art stúdióban készült. Pacskovszky József a Filmszemle legjobb forgatókönyv díját követően, a közelmúltban elnyerte a legjobb rendező díját a wiesbadeni filmfesztiválon.

A vágyakozás napjai Edinburghban a „Director’s Showcase” című válogatás 14 filmje között lesz látható, mely elismert rendezők új alkotásait, a „jövő klasszikusait” tűzi műsorra.

A nagyszabású filmfesztivál egy magyar világpremiert is tartogat. Csukás Sándor operatőr első rendezése, a Születésnap című rövidfilm Edinburghban lesz látható először. A 10 perces, gyerekszereplőkkel forgatott alkotás a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült.