Életvitelszerű

Performansz a hajléktalan emberekért.

Október 13. és 15. között különböző lakhatási szervezetek dolgozói, aktivisták és hajléktalanságban érintettek közösen emlékeznek a Blaha Lujza téri aluljáróban az 1989-es, hajléktalan emberek által tartott demonstrációra. Az Életvitelszerű performanszt Török Tímea és Kelemen Kristóf színházi alkotók hívták életre, a Flaszter - 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennále keretében kerül bemutatásra.

A hajléktalan emberek hangja keveset hallatszik a város történetein belül. Kelemen Kristóf és Török Tímea ezért egy olyan rendkívüli eseményt emelnek ki Életvitelszerű című művükben, amely pozitív példát szolgáltat arra, hogy a lakhatási válság országos méretű figyelmet is kaphat: 1989. november 28-án az addig a pályaudvarok félreeső vonatkocsijaiban meghúzódó embereket egy új rendelet az utcára kényszerítette.

A Blaha Lujza téri aluljáróban tartott sztrájkjuknak és az azt támogatóknak köszönhetően született meg Budapest ma ismert hajléktalanellátó rendszerének alapja. Az esemény egyszerre példája az önszerveződésnek és a szolidaritás cselekvésbe fordulásának, így méltó arra, hogy hangsúlyosan jelen legyen a közösségi emlékezetünkben.

Az alkotók egy efemer, performatív emlékművet valósítanak meg a Blaha Lujza téri aluljáróban, az egykori demonstráció helyszínén, hajléktalanságban érintettekkel, lakhatási szervezetek dolgozóival és aktivistáival. Alapját azok az ideális jövőképek adják, amelyeket a résztvevőkkel közösen, a backcasting jövőkutatás módszerével hoznak létre. Három alkalommal mutatják be: október 13-án, 14-én és 15-én.

Az egy órás időkeretben zajló esemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a sokszor tapasztalt apátia és kirekesztés mellett ugyanolyan erős a szolidaritás és a segítő szándék is a magyar társadalomban, és ennek kihangosítása közösségi szinten közelebb vihet a pozitív gyakorlatokhoz.

A projekt a Flaszter – 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennále keretében valósul meg a Budapest 150 programsorozat részeként Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával, a BTM Budapest Galéria lebonyolításában.

Életvitelszerű – ingyenes performansz időpontjai:

   2023. október 13. 18:00

   2023. október 14. 16:00

   2023. október 15. 18:00

FB itt.