Ír, klezmer, cigány és erdélyi táncházi dallamok a Fonó novemberi programjában

A november remek zenékkel indul a Fonóban!

A 30. születésnapját ünneplő Bran együttes az ír zenék vidámságát, dinamizmusát hozza el a Sztregova utcába, természetesen nemcsak koncertet, hanem ír táncházat is muzsikálnak. Érkezik az utánozhatatlan Parno Graszt, akiknek fehér lován (ezt jelenti a zenekar neve) elvágtázunk egy óriási roma táncos buli keretében a végtelenbe! A Zoë Aqua a hagyományos zsidó zene varázslatos dallamainak és a vonószenekarok hangzásvilágának igazán egyedi ötvözetét hozza el a házba. Erdélyből vendégül látjuk a Soroglya zenekart, akik a Partiumi Táncháztalálkozó főszervezői és az erdélyi táncházi élet egyik legaktívabb zenekara.

1993-ban, a Bran együttes alakulásakor fantasztikus alternatív klubok és kocsmák, az ír zenei divat magyarországi beszivárgása és a szinte mindenkire jellemző lelkesedés segítette a zenekar ismertté válását. „Koncertjeinken megidézzük itthoni, írországi, skóciai és Bretagne-ban szerzett élményeinket, a bennünket ért zenei és kulturális hatásokat és a zenében megfogalmazódó töretlen, bár árnyaltabb optimizmusunkat.” – vallják a Bran zenészei, akiknek hét lemeze jelent meg a Fonó gondozásában az elmúlt évtizedek alatt. A november 3-ai koncertet hagyományos ír és breton táncház követi.

A Parno Graszt (lásd fotó) szinte hazajár a Fonóba: annak az energiának, amelyet magukkal hoznak, nincsen párja. Nem véletlen, hogy Budapest legnagyobb helyeit is képesek megtölteni, hiszen teltházas örömünnep, amikor a húrok közé csap a zenekar. Biztosak vagyunk benne, hogy Oláh Józsi tamburája, Krisztián fiának harmonikája, Horváth Sándor 'Sanyi' kanalai, Németh István 'Breki' kannái, a híres erdélyi prímás Szilágyi Tóni hegedűjátéka, s Oláh Heléna páratlan énekhangja november 4-én is felrobbantja majd a néző- és táncteret a Fonóban. A zenekar legutóbbi, toplistás lemezéről.

Mi a közös a táncházmozgalomban és az amerikai klezmer revivalban? Zoe Aqua és zenekara két látszólag távoli zenei világ, a klezmer és erdélyi népzene ötvözését tűzte ki célul. Koncertjüket hallgatva az erdélyi vonószenekari hangzásvilág kísér át minket a hagyományos zsidó zene varázslatos dallamaiba november 9-én a Fonóban. Egy videó a zenekartól itt: A koncertek a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulhatnak meg.

A Soroglya zenekar állandó meghívottja az Erdélyi Táncháztalálkozónak, tagja az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületének és 2018 óta a Partiumi Táncháztalálkozó főszervezője. Az elmúlt 11 évben, több alkalommal, külföldön képviselték a Partiumi régiót. 2021-ben „Arculatok és Hangulatok” címmel megjelent első zenei anyaguk, 2022-ben a Nagyvárad Táncegyüttes kísérő zenekara voltak a Dubaiban megrendezett világkiállításon és mára már állandó zenekara a Magyar Örökség Díjjal rendelkező Csillagocska Alapítványnak. A zenekar Partium szinte egyetlen olyan állandó együttese, amelyik csak magyar népzenével foglalkozik. Céljuk Partium régiójának kulturális aktivitását minél jobban megerősíteni a népművészet terén. Emellett szeretnék elérni, hogy a magyar népzene ugyanolyan fontos műfaja legyen a mindennapjainknak, mint bármelyik másik zenei műfaj. November 10-én koncertet és vonós táncházat muzsikálnak a Fonóban a Berka zenekar moldvai táncháza mellett. A Soroglya zenekar magyarországi fellépése az Erdélyi Hagyományok Háza valamint a Nemzeti Kulturális Alap Kárpát-medencei Kultúrpajták és Tündérkertek Hálózat támogatásával valósul meg. Egy videó a Soroglya zenekartól.

A Fonó programjairól bővebb információ és jegyek a weboldalon.

(fotó stúdió Gyetvai)