Könyvbemutatón tárulnak fel a Zsolnay-gyűjtemény csodaszép darabjai

A Zsolnay Aranykora Gyugyi László gyűjteménye című könyv a világ egyik legszebb, leggazdagabb Zsolnay-gyűjteményét tárja az olvasó elé.

Pécsett december 8-án mutatták be a kötet legújabb, bővített kiadását, amit díjmentes tárlatvezetés egészített ki. A Zsolnay Negyed Apostolos termébe vártak minden érdeklődőt a könyvbemutatóra. A kötetet bemutatta, és a szerzőkkel, Csenkey Évával és Murányi Zsuzsával beszélgetett Komor István, a Zsolnay Aranykora Gyugyi László gyűjteménye című kiállítás kurátora, aki a beszélgetés utáni tárlatvezetést is tartotta. 

Az gyönyörű Zsolnay műtárgyakat a Magyarországon született, Amerikában élő egykori tulajdonosa évtizedeken át gyűjtötte kiváló ízléssel, szakértelemmel és szeretettel a világ különböző pontjairól. Gyugyi László úgy döntött, hogy az egykor világhódító útjukra indult műveket visszajuttatja "szülővárosukba". Így vált lehetővé, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed díszeként, a Sikorski-házban 2010-ben megnyílt állandó kiállításon a nagyközönség is megismerkedhetett az igényes kerámiákkal. A nagy siker és a szeretetteljes fogadtatás a gyűjtőt arra ösztönözte, hogy a kiállított alkotások számát évről évre gyarapítsa, sőt példája másokat is erre inspirált. A kötet - a gyűjteményt és a kiállítást bemutató albumok sorában immár ötödikként - ezt a kibővített anyagot tárja az érdeklődők elé eddig még nem publikált 34 új műtárggyal, a maga teljességében.

A jelenleg 710 mesterműből álló gyűjtemény a historizmus, a millennium és a szecesszió időszakából a Zsolnay-gyár csúcsalkotásait foglalja magában, amelyek valaha világkiállításokra vagy külföldi piacokra készültek. A legújabb kutatásokat is feldolgozó, szakértői tanulmányok a gyűjtők számára, az igényes felvételek pedig a művészi tárgyak szerelmeseinek kínálnak meglepetéseket. A bemutatott vázák, tálak, korsók, lámpák, szobrok vagy faliképek egyszerre sugározzák a régmúlt varázsos hangulatát, és közvetítik a művészet időtlen ragyogását.

A könyv az adventi időszakban 15%-os kedvezménnyel kapható a Zsolnay Infopont és Shopban és a Látogatóközpontban.