A kiválóság elismerése: Újabb példaértékű pedagógusok vehették át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

23. alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat és a hozzá tartozó 2 millió forintos elismerést a Magyar Tudományos Akadémián.

A díjat létrehozó Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány munkájának legfontosabb célja, hogy minden évben megtalálja és elismerje hazánk kiemelkedő tehetségű általános -és középiskolai pedagógusait, szerte az országban.  E célokkal összhangban újabb nyolc tanár kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Az elkötelezett pedagógusok kimagasló munkájának eredménye messze túlmutat az osztálytermen, hiszen támogatásuk nemcsak a tanulmányi eredményeket, de akár egész életpályákat is meghatározhat. Egyetlen kivételes tanár bölcsessége és mentorálása, elég lehet ahhoz, hogy a fiatalokból a jövő tudósai, vezetői és kiemelkedő egyéniségei váljanak, akik később tovább formálják hazánkat és az egész világot. Éppen ezért, az ország bármely szegletében tanítsanak is, a kiváló pedagógusok példaértékű teljesítménye és szakmai elhivatottsága elismerést érdemel, melyhez 2001 óta a Rátz Tanár Úr Életműdíj jelentős mértékben hozzájárul.

A díjat alapító három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon, a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány létrehozása óta, közel 25 éve dolgozik azon, hogy megtalálja és tisztelettel adózzon a kiváló magyarországi pedagógusok előtt. A díjazás során a kuratórium a kimagasló szakmai tudást, teljesítményt és elhivatottságot tartja szem előtt. Fontosnak tartja emellett azon oktatók elismerését, akik kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit, hiszen a rendkívüli szakember felismeri a tehetséges diákot és segíti előmenetelében. Kiváló példa erre Dr. Tóth Albert József földrajz-biológia szakos pedagógus, a Nobel-díjas Karikó Katalin egykori tanára is, aki munkájáért 2015-ben vehette át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

Az életművet díjazó elismerésre bárki felterjesztheti a saját életében meghatározó szerepet betöltő pedagógusát, éppen ezért az Alapítvány folyamatosan bátorítja a diákokat, szülőket, kollégákat és intézményeket az ország minden területén, hogy nevezzék azokat a reáltárgyakat oktató tanárokat, akiket érdemesnek tartanak a díjra. Az idei évben közel 100 pályázat érkezett 6 vármegyéből, a pályázati időszak lezárását követően pedig a négytagú kuratórium választotta ki a díjazott pedagógusokat.

A Rátz Tanár Úr Életműdíj ünnepélyes díjátadójára idén decemberben a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében került sor. A díjat és a vele járó pénzjutalmat, fejenként 2 millió forintot, ez alkalommal is nyolc kiváló általános iskolai és gimnáziumi pedagógus vehette át, a matematika-, fizika-, kémia-és biológiaoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményéért. 2000 óta az Alapítvány összesen 176 pedagógust díjazott.

„Az Alapítványnál idén is kiemelkedő hangsúlyt fektettünk arra, hogy minden pedagógusnak lehetőséget biztosítsunk a szakmai elismerésre, dolgozzon akár nagyvárosban vagy vidéken, általános -vagy középiskolában. A pályázati időszak tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy küldetésünket az emberek is szívvel-lélekkel támogatják, hiszen évről évre egyre több nevezés érkezik be hozzánk az ország számos pontjáról, azzal az egységes céllal, hogy hozzásegítsék környékük rendkívüli tanárait a díjhoz.” -  mondta Prof. Dr. Kroó Norbert, a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 „Az Ericsson Magyarország az ország egyik legnagyobb telekommunikációs kutatással és szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalata. A magyar Ericsson tevékenységében példaértékű az oktatás–alapkutatás–alkalmazott kutatás–ipari megvalósítás láncolata. Szoftverfejlesztőink szabadalmai meghatározóak a világ jelenlegi mobil- és vezetékes széles sávú kommunikációs rendszereiben.” – foglalta össze vállalatának munkáját és érintettségét a tudományokban Boráros–Bakucz András, az Ericsson Magyarország K+F Központ igazgatója. Az Alapítványon keresztül végzett munkájukkal kapcsolatban pedig hozzátette: „Elkötelezettek vagyunk az oktatás fejlesztése mellett és kiemelt feladatunknak tekintjük a tudomány nemzetközi kapcsolatainak erősítését, a hazai kutatás és oktatás nemzetközi integrációját, az általános iskolai, középiskolai és egyetemi képzés támogatását. Ezért állunk immár 23 éve a Rátz Tanár Életműdíj mögött. Látjuk, tapasztaljuk, hogy a magas színvonalú kutató-fejlesztő munkához elengedhetetlen a közoktatásban megszerzett tudás, és kiemelkedően fontosnak tartjuk az iskolák társadalmi hatását, amely hosszabb távon teheti jobbá világunkat, különösen a tények és vélemények évtizedében. Köszönettel és hálával tartozunk minden pedagógusnak, aki elkötelezett munkájával képzi és formálja a jövő nemzedékét.”

Nyomatékosítva az Életműdíj jelentőségét, Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója megjegyezte: „Ez a díj természetesen elsősorban hála azon tehetséges diákok oktatásáért, akiknek üzleti sikereinket köszönhetjük. De nemcsak az. Ez a díj üzenet is szeretne lenni a gazdaság szereplőinek részéről a mindenkori döntéshozók felé, hogy az oktatásba, ezen belül különösen a pedagógusok megbecsülésébe történő befektetés a legbiztosabban megtérülő gazdasági befektetés.”

„Magyar központú, több mint 120 éves múlttal rendelkező gyógyszeripari vállalatként minden nap szembesülünk azzal, milyen nagy értéket képviselnek a magasan szakképzett munkatársak. Az ehhez szükséges alapokat gyakran az általános- és középiskolai tanulmányaik során sajátítják el, amiért a természettudományos tárgyakat tanító tanároknak tartozunk köszönettel. A Rátz Tanár Úr Életműdíjjal szeretnénk kifejezni a hálánkat minden olyan pedagógusnak, aki odaadó munkájával szerepet vállalt a jelen magyar tudósainak, kiemelkedő alakjainak oktatásában.” – mondta zárásként Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke.

2023 Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kitüntetett pedagógusai:

Biológia

            Csombóné Szaniszló Margit, Eperjesi Általános Iskola, Eperjes

            Gergely Tibor, Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza

Fizika

            Punyiné Kandrács Erzsébet, Kántor Mihály Általános Iskola, Cigánd

            Tófalusi Péter, Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma, Debrecen

Kémia

            Dr. Petz Andrea, Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs

            Lovasi Ildikó, Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Budapest XIII. kerület

Matematika

            C. Neményi Eszter, Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanítói- és Óvóképző Kar, Matematika Tanszék, Budapest

            Dr. Kosztolányi József, Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet, Analízis Tanszék, Szeged

A Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány kuratóriumának tagjai:

            Dr. Kroó Norbert professzor, akadémikus, a kuratórium elnöke

            Lajos Józsefné (Balázs Erzsébet), matematika tantárgyi szakértő

            Dr. Falus András professzor, emeritus, akadémikus

            Dr. Ifj. Szántay Csaba professzor, az MTA doktora