Ezüstérmet nyert a világ első, állandó Robert Capa életmű-kiállításának hirdetése az Epica Awardson

„A gépek nem úgy látják a világot, mint az emberek”

Az egyik legfontosabb kommunikációs díjon, a párizsi központú Epica Awardson Recreation & Leisure kategóriában ezüstérmet nyertek az Innocean Berlin hirdetései, amelyeket Capa Központban megnyílt Robert Capa, a tudósító című kiállításhoz készítettek. A kampány Robert Capa fényképeit állítja szembe a mesterséges intelligencia vezérelt képgenerátorok által készített fotókkal úgy, hogy bemutatja, mi születik abból, ha azokba az eredeti fénykép leírását táplálják.

„A gépek nem úgy látják a világot, mint az emberek” - ez a fő üzenete az Innocean Berlin kreatív ügynökség kampányának, melyet a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ új, 500 nm-es kiállítóterében megnyílt Robert Capa, a tudósító című kiállításhoz készítettek. A Magyar Állam 2008-ban vásárolta meg a Master’s Set III (Mestergyűjtemény) sorozatot, amely 937 darab, a kilencvenes években készült nagyítást tartalmaz. Ezzel New York és Tokió mellett Budapest vált a Capa-hagyaték legfontosabb őrzőjévé. Az egyedülálló tárlat a sorozatból 138 – köztük számos ikonikussá vált – fényképet bemutatva a fotográfus életének fontosabb állomásait tárja a látogató elé, az életmű által meghatározott témák szerinti feldolgozásban. (a mellékelt fotó Capa by AI - The AI Captured Soldier)

Capa nevét a legelsők, a legjobbak között jegyzi az egyetemes fotótörténet. Az öt harcmezőt megjárt haditudósító tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolát teremtett, megújította a fotóriporteri munkát. A háborút, a harcokat, a katonákat a lövészárokban vagy éppen a hátország mindennapjait a résztvevő megfigyelő pozíciójából fényképezte, határtalan együttérzéssel. Ott volt a katonákkal, ott volt az események közepén és a halál közvetlen közelében dokumentálta a történteket. Ezzel a közelséggel, ezzel a részvétellel alkotta újra a háborús fotográfia műfaját.  Erről szól sokat idézett híres mondása is: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. Robert Capa jelentős hatást gyakorolt a fotóriporteri szakmára és a háborús fotózásra. Képei és munkássága nemzedékek sorának nyújtott és nyújt inspirációt. Az általa megtestesített etikai elvek és elhivatottsága azóta is fontos alappillérei a fotóriporteri szakmának.

További információ a díjról itt.   További információ a kiállításról itt.