2018. november 16. - péntek

Error in sexu

Kinyomtatom...

Szintetizátor, lábdob, aprópénz, nyomorszag. Kopogós cipőben anya és fia menekül a városi délután boldogtalanabb mozzanatai elől.
Ám ez a kapucnis, kíváncsi kisgyerek erőlködik, hogy édesanyja sürgető lépteit és szavait állva a koszos utcán maradhasson, és megértsen valamit. A fekete köpenyes, összegubódzott, púpos hátú öreg néninek ránctalan, eres férfikeze van, olyan fiatalos! Hajlékony, életerős srác. Jól tűri a monotonitást, magas az ingerküszöbe. Villámgyors mozdulatokkal bújtatja vissza arcát az óriási, fekete kendőbe; ne lássa senki. De főleg ő ne lásson. Felismeréseket, igazi rácsodálkozást, egy őszinte gyerek gyanakvó, kétségbeesett szemeit: senki sem az, akinek mutatja magát?

És lám, igaza lehet a csöppségnek, legalábbis ami a konstrukciót illeti. Amit észrevett, az még csak tudománytalan motiváció. Itt az alamizsna a cél, s a köpeny az eszköz. Megtévesztő, de életforma ez, már-már kenyérkereset; mindennapos. Nálunk.Szocializációs folyamataink során magunk is választunk - úgy mondják - társadalmi nemet (gendert).
A társadalmi konstruktivisták azt a nő-és férfiképet favorizálják, ami biológiailag nem meghatározott, hanem különböző faktorok és impulzusok mentén kialakult és alakítható; gyökerei már gyerekkorban szembetűnnek. A kisfiúk a homokozóban nem pityeredhetnek el, ha megütik magukat, mert az katonadolog, a kislányok pedig bármikor legálisan zokoghatnak, ha ezek a katonák meghúzzák a hajukat - nagylánnyá cseperedve nyilván majd azért is, ha nem - .
Tanult, felvett nemi jegyeket konstruál az öltözködés, a klasszikus családmodell vagy egy nőnek kinyitott ajtó is: elosztott szerepeket aggat ránk, amelyek gyakran áthághatatlanok.
Mégis van kiskapu, sőt, bizonytalanság is. A címben jelölt terminus technicus a római jogászoknak a tévedés meglehetősen kényes és bonyolult kérdéskörével kapcsolatos: (a gyermek vagy rabszolga) nemében való tévedést jelent.
Igen, még ma is lehetséges ilyesmit produkálni, ha elfogadjuk, hogy a gender választható. A legtöbbször megegyezik a biológiai nemmel, de van kivétel, számos. Hangtalan, arc nélküli operátorok a chatszobák vöröslámpás negyedeiben: csak betűket dobnak vendégüknek, bizonyosságot nemiségükben aligha. Úgy, ahogy a társkereső portálok képtelen arcai (sem) teszik: a későhúszas „szőkenő” emotikon-mosolya rejthet egy képernyőhöz öregedett, megfáradt férfifogsort is. Ha képesek vagyunk szabadulni a kibertértől, személyesen rázhatunk kezet a Valami Amerika „kékmajmához” hasonló Daisy kacsával, aki a legtöbbször férfi, csak a körömlakkja piros. S ha az irodista apa nem választja a haverokat szombat este, talán más dolga akadt: így lesz a családfő hétköznap reggel nyolctól öltönyös ingatlanügynök, hétvégén pedig show-elem: felsliccelt szoknyás, hosszúlábú táncosnő.
Ezek a szerepek gyakran átmeneti, de a maguk nemében biztos megélhetést biztosítanak, vagy ha hiányzik belőlük a hivatásszerűség, akkor hiányt pótolnak, űrt töltenek be.
Nem tükröznek végső, megmásíthatatlan elhatározást, és nem számítanak egyértelmű döntésnek. Mert kit a szükség, kit a kíváncsiság vezet. Mindenki mást ők, az orruknál fogva.
Vajon a kis kapucnis tudja ezt?

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A héten Magyarországra érkezik Nick Szabo kriptográfus, a bitcoin szellemi atyja, a digitális szerződések koncepciójának kidolgozója.

plakát

Egyedülálló angol nyelvi klub jött létre.

A tarokk pakli lapjai

„Itt van az ősz, itt van újra”, sőt, lassan már a tél is a nyakunkon van, cseppeget [sic] az eső ezért több CSEPPEK.hu-t olvasunk, korábban sötétedik, az időjárás hidegebbre fordul, az ember pedig több időt kénytelen tölteni a benti szobában mint a kinti térben. Persze nem kell megijedni, ennek a helyzetnek is meglehet az előnye. Mivel foglaljuk el magunkat ilyen napokon? Segítünk! A megoldás: kártyázással! Hiszen a kártyázás annyi minden egyszerre: szórakozás, személyiség és memória fejlesztés, közösségi program, szenvedély, kikapcsolódás és mindenekfelett kultúránk része. Manapság a régi játékokat vagy felváltotta a nagy póker (talán még a blackjack) őrület, vagy pedig inkább társasok felé kacsingatnak az emberek. Mi ezek helyett most egy pár híresebb, tipikusan magyar kártyajátékhoz hozzuk meg kedves olvasóink kedvét.