Mozikban a felkavaró témájú új magyar film

Holnaptól már látható a hazai mozikban a Nyersanyag című új magyar film ...,

... ami feltárja a városiak és a mélyszegénységben élő falusiak közt tátongó szakadék realitásait, szemlélteti a hatalommal való visszaélés mindennapi megnyilvánulásait, nagyító alá veszi az értelmiségiek felelősségét és a félresiklott aktivizmus hatásait. A Dér Zsolt, Mészáros Blanka, Pál András és Szabó Stefi főszereplésével elkészült film a budapesti filmes stáb történetét meséli el, akik közösségépítő workshopot tartanak egy falu fiataljainak. Ottlétük alatt súlyos titokra derül fény a nagyhírű helyi uborkafarmról, ami arra utal, hogy a polgármester elnyomásban tartja a falubelieket. Az esetről kirobbanó sikerű leleplező dokumentumfilmet forgatnak, ami azonban éket ver a település ártatlan lakói közé. Előzetes itt.

„A filmhez közéleti események, valós emberek, ismert, vagy épp kevésbé feltárt bűnügyek, de elsősorban személyes élmények és beszámolók szolgáltak inspirációként. Az előkészítésnél felhasználtunk számos cikket, interjút, tanulmányt, amelyek karizmatikus, teljhatalmú polgármesterekről, uzsoráról, hatalommal való visszaélésről és szegregációról szólnak. Konzultáltunk érintettekkel, szociológusokkal és olyan pedagógusokkal, közösségszervezőkkel, kutatókkal, akik számára ismert közeg a mélyszegénységben lévő falvak lakossága.” – mondta Boross Martin rendező, aki hozzátette, hogy a Nyersanyag egy modern gyarmatosító történet, ahol a gyarmatosító nem egy birodalmi ambíciókkal bíró ország vagy egy nagyvállalat, hanem egy jóhiszemű filmrendező. Szerinte a filmbéli Gáspár és Tamás párharca szimbolikus. Egy polgármester, aki visszaél a hatalmával, miközben egy prosperáló közösséget is épít és egy filmrendező, aki kihasználja a belé vetett bizalmat, ellentmondásos módszerekkel beavatkozik a helyiek életébe annak reményében, hogy nyilvánosságot szerezz egy ügynek.

A szereplők kiválasztása során párhuzamos síkokon gondolkodtak az alkotók. A falu sötét titkait felfedező városi művészeket, a kiskirályoskodó polgármestert, illetve annak túlbuzgó feleségét profi színészek közül választották ki, mert ezeknek a szerepeknek a méretei, finomságai miatt nagyobb a felelősség és színészi rutint láttak indokoltnak. Őket Dér Zsolt, Pál András, Mészáros Blanka, Baki Dániel és Tankó Erika alakították a kamerák előtt. A polgármester mostohalányát megformáló Szabó Stefit ugyanakkor több mint száz jelentkező közül választottak ki nyílt szereplőválogatáson. A workshop résztvevőit, a falubelieket részben a forgatás fő helyszínéül szolgáló Somogyszentpál lakóiból verbuválták, míg a nagyobb szöveges szerepekre amatőr szereplőket kerestek.

A Nyersanyagot a Junior Prima-díjas Boross Martin rendezte, akinek ez az első játékfilmje. A STEREO AKT színházi társulat vezetője 2017 óta foglalkozik filmezéssel. Az elmúlt hat évben a Remake_Bodony című dokumentumfilmet, valamint a Kelet-európai randevú és a Promenád című rövidfilmeket készítette el. A közvetlen állami támogatás nélkül forgatott film forgatókönyvét közösen írta a Külön falkát is jegyző Szántó Fannival. A képi világot Bálint Dániel (Rossz versek, Hab) és Becsey Kristóf (Rossz versek, Magyarázat mindenre) operatőrök alkották meg. A látványtervező Fekete Anna, a jelmeztervező Mák Petra, zeneszerző pedig Bartha Márk volt. Az ‘A’ kategóriás Tallinn-i Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb work-in-progress projekt díját elnyerő Nyersanyag a Filmfabriq és a STEREO AKT gyártásában valósulhatott meg. Producerei Osváth Gábor és Mayer Dániel. Hazai forgalmazója a Vertigo Média. A film február 15-től látható a hazai mozikban.