Günzer Tamás az év bortermelője

„Év Bortermelője Magyarországon 2023”

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak.

Az elmúlt évben Günzer Tamás harmadik alkalommal került a jelöltek közé, hangsúlyozta Koch Csaba, és így 24 év után most ismét egy villányi borász nyerte a díjat.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Magyar Bor Akadémia alelnöke a győztesről készített laudációjában elmondta, hogy az ünnepelt 1991-ben édesapjától kapott 0,3 hektárnyi szőlőt diplomaosztójára, innen indult a borász életút. Ma már a család 75 hektáron termel szőlőt, melyről évente 5000 hektoliter bort készítenek. Egy igazi családi vállalkozás az övék, ahol mindenki megtalálta a számára ideális munkát: a gyerekek közül Gina a marketinggel foglalkozik, Roland a főborász, az édesanya, Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést felügyeli.

Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot, a Mátyás Cuvée, az Ördögárok Merlot, a Bocor Chardonnay és a Bocor Cuvée tartozik. A borászat számos borversenyen szerepelt már nagyszerű eredménnyel.

Az ünnepeltet köszöntötte Bock József, a villányi borvidék elnöke is, aki méltán büszke arra, hogy ismét erről a borvidékről került ki az év bortermelője.

„Meghatottan állok itt…”, kezdte köszöntőjét Günzer Tamás. Nagy szeretettel gondolok édesapámra, Günzer Mátyásra, aki elindított ezen az úton, és ma is örül szakmai sikereimnek. A legnagyobb köszönet illeti a családomat, feleségemet, Teppert Mariannt, akivel immár 1994 óta alkotunk a munkában és a magánéletben szövetséget. Az ünnepelt ugyanígy kiemelte gyermekeit, akik aktívan részt vesznek a családi vállalkozásban, és akik ma már sok terhet levesznek a válláról. Ez a díj arra is ösztönöz engem, hogy még többet tegyek a magyar bor jó hírnevéért és elismertségéért, fejezte be Günzer Tamás.

A gálaebéden számos közéleti ember is részt vett, például dr. Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke és felesége, Herczegh Anita; Magyarország párizsi nagykövete, Habsburg György és felesége, Eilika asszony. Továbbá Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, Bányai Gábor Dél-Alföldi Fejlesztésért felelős kormánybiztos, dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár, dr. Freund Tamás, az MTA elnöke, dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, Frittmann Jánost, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára és nem utolsósorban dr. Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

A közel 330 fős gálaebéd menüje Günzer Tamás boraira komponálva készült. A fogások között számos művészeti produkció színesítette az eseményt. Az ünnepelt tiszteletére fellépett Tóth Vera magyar énekesnő, aki személyes jó barátja Günzer Tamásnak, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Művészeti Intézetének fiatal művészei is énekeltek neki.

Az ebédet követően lehetőség volt megkóstolni a 2023-as év jelöltjeinek (Lamport József, Liptai Zsolt, Ifj. Szepsy István, Vesztergombi Csaba) borait a sétálókóstoláson, valamint számos, már a díjat elnyert Év Bortermelője kínálta legjobb borait a résztvevőknek: Gere Attila, Takler Ferenc, Bock József, Koch Csaba, Thummerer Vilmos (+), Vida Péter, dr. Lőrincz György, Tiffán Ede, Dúzsi Tamás, Mészáros Pál, Borbély Tamás, Gálné Dignisz Éva, Kamocsay Ákos, Nyúlné dr. Pühra Beáta, Szőke Mátyás (+), Szőllősi Mihály (+), Árvay János, Balla Géza, Áts Károly, Garamvári Vencel, Frittmann János, Vesztergombi Ferenc, Polgár Zoltán, Figula Mihály.