Egy darab, amely tele van nevetéssel és megható pillanatokkal - ez a Sírpiknik!

Guelmino Sándor rendezésében bemutató a József Attila Színházban 2024. március 9-én.

A darab a barátságról, az élet szeretetéről és az újrakezdés lehetőségeiről szól, egy olyan történet, ami nevetésre inspirál, de felkelti a legmélyebb érzelmeket is. Fehér Anna, Pikali Gerda és Szabó Gabi három olyat nőt alakít a darabban, akik különbözőképpen birkóznak meg a szeretett ember elvesztésével.

A nemrég megözvegyült közeli barátnők, Ida (Fehér Anna), Doris (Szabó Gabi) és Lucille (Pikali Gerda), mindannyian a gyászmunka különböző fázisában vannak. Valaha, amikor ők hárman megjelentek valahol, mindenki utánuk fordult. A darabban egy középkorúvá érett Szex és New York típusú baráti társaságot láthatunk egy amerikai kisváros mindennapjaiban, ahol a normalitás egyik pillérjét a rendszeres temetőlátogatások adják, de legalább olyan fontos az előtte elfogyasztott meggyes pite és a frissen főtt tea is. Doris minden erejével őrzi 4 éve elhunyt férje emlékét, míg Lucille nem titkolja, hogy keresi az új lehetőségeket, randevúkat. Ida nehezen szokja meg a magányos hétköznapokat: a gyermekei rég kirepültek, és unokái sem tudják teljesen kitölteni a napjait.

De vajon miközben tartunk a magánytól, ki merünk-e lépni az ismeretlenbe, hogy új társra leljünk? Megbocsátunk-e magunknak, ha a veszteség után újra tudjuk, újra merjük kezdeni? Nagyszerű karakterábrázolással, sziporkázó dialógusokon keresztül ismerhetik meg az egymást állandóan froclizó barátnők történetét a nézők. Ida, Doris és Lucille sokévtizedes barátsága, és mindannyiuk boldogsága a tét, amikor váratlanul - vagy épp nagyon is várva... - közéjük toppan egy férfi. Ahogy a kavics hullámokat vet maga körül, úgy változtatja meg a viszonyokat a pillanat, amikor Sam (Gazdag Tibor), a környék sármos, népszerű lakója belép a történetbe és a maga esendő módján szintén az újrakezdés lehetőségét keresi. A magát „húsdesignerként" definiáló hentes szintén elhunyt feleségét látogatja a temetőben, amikor összefut a három özveggyel.

A Sírpiknik Guelmino Sándor Jászai Mari-díjas rendező első munkája a József Attila Színházban. A rendező elmondta: „Évek óta szó van róla, hogy rendezzek itt, de sajnos csak most került sor a találkozásra. Megtetszett a darab humora, és persze az is, hogy mélységei, finom mondanivalója is van, ráadásul vonzott, hogy hosszú idő után újra dolgozhatok Fehér Annával és Pikali Gerdával. Szabó Gabira és Gazdag Tiborra kíváncsi voltam. Remélem a próbaidőszak számos jó pillanata összeérik a bemutatóra és a nézők komplex élményt kapnak az előadástól. " Azt kérdezik, lehet-e viccelni a gyásszal? Akkor járunk jól, ha meg merjük engedni magunknak, hogy meglássuk a humort a legnagyobb tragédiákban is. Talán magunkat is meglepjük vele. Ez a mű igazi jutalomjátékot kínál a színészeknek, és némi bárányfelhővel tarkított szórakozást a nézőknek. Ahogy Doris mondja a darabban: „Tökéletes napunk van, egyszerűen csodálatos!" „Szép. Ahhoz képes, hogy ősz." - kontráz Lucille.

Ivan Menchell: Sírpiknik

Magyar változat: Parti Nagy Lajos

Az előadás szövegkönyvét készítette: Guelmino Sándor és Orbán Eszter

Szereplők

Ida                             Fehér Anna Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész

Doris                         Szabó Gabi

Lucille                       Pikali Gerda Jászai Mari-díjas

Sam                         Gazdag Tibor

Mildred                    Urbán-Szabó Fanni

Alkotók

Díszlettervező: Ondraschek Péter                 Jelmeztervező: Kárpáti Enikő

Dramaturg: Orbán Eszter                              Súgó: Érsek Ádám

Ügyelő: Pethő Dávid                                     Rendezőasszisztens: Czipó Gabriella

Rendező: Guelmino Sándor Jászai Mari-díjas

Bemutató: Nagyszínpad, 2024. március 9.

A színdarab Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Parti Nagy Lajos fordítói jogait a Kék Művészügynökség és Produkciós Iroda közvetíti.