Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával

Bécsi klasszikusok, korhű hangszereken a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában.

A szerzetestemplom újraszentelésének 800. évében a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar, a Capella Savaria ad hangversenyt Mozart és Haydn műveiből a Pannonhalmi Főapátság Nagyböjti koncertsorozatának második alkalmán, 2024. március 22-én.

A Capella Savaria már 1981-es megalakulásától a zenei élet középpontjába került. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek. Az együttes barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki célul, és ehhez felhasználta a kor dokumentumait. A korabeli hangzásvilágot hitelesen adják vissza egyedi hangszereikkel, amelyek 18. századi mesterek eredeti munkái, vagy azok másolatai.

Repertoárjukban kamara és zenekari darabok, operák és oratórikus művek is megtalálhatók. Sikerük, népszerűségük és a zenei életben betöltött szerepük vitathatatlan. Több mint 80 hanglemezt készítettek, melyek közül öt elnyerte az „Év hanglemeze” díjat. A felvételek több mint kétharmada világelső felvétel, amelyek zenetörténeti jelentőségét nemzetközi szinten is elismerik. Az együttes első vendégkarmestere – az opera és passió sorozatukat dirigáló – világhírű Nicholas McGegan, aki 20 lemezfelvételt készített a Capella Savariával. Lemezeiken igazi ritkaságok is megtalálhatók, köztük 18. századi magyar művek, az olasz barokk zeneszerzők A. Scarletti és B. Marcello művei, de a francia Naudot és Rameau, valamint a német Telemann és Fasch darabjai is.

1991-ben a zenekart Liszt-díjjal tüntették ki, 25 éves fennállásuk évfordulóján, 2006-ban pedig nekik ítélték a Prima Primissima szakmai és közönségdíját is Vas megyében. A zenekar bejárta a világot. 22 európai országban, Észak- és Dél-Amerikában és Izraelben is számtalan hangversenyt adtak. 2024. március 22-én pedig a pannonhalmi Szent Márton-bazilika impozáns falai között merülhetnek el a zenekedvelők a kanadai zenei magazin, az Opus által Európa egyik legjobb zenekarának tartott Capella Savariával a barokk korabeli hangzásvilágban.

2024. március 22.

Műsor:

  W. A. Mozart/Michael Haydn: G-dúr Szimfónia KV 444.

  Joseph Haydn: G-dúr hegedűverseny

  Joseph Haydn: f-moll “La passione“ Szimfónia no. 49.

Szólót játszik: Kalló Zsolt, művészeti vezető, koncertmester

Bővebb információ és jegyvásárlás itt.