Hipnotikus fénydimenziókat nyit a Zsolnay Fényfesztivál

Élőfestészeti performansz is lesz a Fényfesztiválon!

Pimasz játék az érzékekkel, szemkápráztató fényinstallációk és alternatív fénydimenziók – Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál ismét ellenállhatatlan programokat kínál július 4-7. között! Megjelenik a mesterséges intelligencia, lesz elvarázsolt fényerdő és egy disztópikus sci-fi világába is beléphetünk! Az ecset továbbra is a fény, a vászon pedig a teljes belváros, mintegy 30 helyszínnel. Egyre több hasonló típusú rendezvénnyel találkozhatunk már az ország számos pontján, de a 2016-ban indult Zsolnay Fényfesztivál továbbra is egyedülálló módon tesz kísérletet arra, hogy egy belvárosnyi teret transzformáljon újra a fény segítségével.

A 8. alkalommal induló Zsolnay Fényfesztivált a nemzetközi szakma már az európai fényfesztiválok élmezőnyébe sorolja, a közönség látogatószáma idén is 100.000 fő felett várható. Aki nem élt még át hasonlót, el sem tudja képzelni, milyen felfoghatatlannak tűnő vizuális élményeket lehet életre hívni a fény segítségével – mondja Hummel Márk, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője. A fesztivál fő attrakciójának számító Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny keretében öt alkotás látható, melyek háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációk, kifejezetten a Székesegyház homlokzatára komponálva. A verseny idei témája a bűvös kocka. 2024-ben ötvenéves a világhírű Rubik Ernő által tervezett, jól ismert térbeli logikai játék, a Rubik kocka, ami világméretű közösséget épített.

Minden évben kivételes élményt kínál a Fény Útja, így lesz ez idén is. A Pécs belvárosát behálózó fénykörút alkotásai egyesével csavarják el a látogatók fejét. A 19 állomása érinti a belváros ikonikus épületeit, de a folyamatosan növekvő érdeklődés miatt szükségessé vált, hogy még nagyobb területre terjedjen ki. Így a tavaly nagy sikerrel debütált Kodály Központ Hangversenytermén túl egészen a Zsolnay Negyedig húzódik a fényuniverzum. Itt egy látványos fényinstalláció látható, egyúttal bejárhatók lesznek éjszaka a Zsolnay Negyed látnivalói és több kiállítása is, köztük az m21 Galériában látható Street Up című tárlat. A Fény Útja művészei napjaink top témáira reflektálnak. A mesterséges intelligencia segítségével interaktív módon formálhatjuk át egy kiállítótér belső tereit, míg egy másik alkotás a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz, mint civilizációnk számára meghatározó, ősi elem jelenkori szerepét. Több száz vörösen izzó óriás lézernyaláb koreografált mozgását csodálhatjuk a Kodály Központ hangversenytermében, az Árkád Pécs Bevásárlóközpontban 100 négyzetméteres LED falon az élet eredetének története formálódik át virtuális fantáziavilággá, a Balokány Liget pedig elvarázsolt fényerdővé változik.

Helyváltoztatás nélkül is utazhatunk abban az utcában, ahol a teljes járdafelület mozgásba lendül a talpunk alatt; egy audiovizuális vetítés pedig a sci-fi műfaj esztétikáján keresztül kritikát fogalmaz meg a technológia fejlődéséhez társított általános optimizmusunkkal kapcsolatosan. A fesztivál nemcsak fényalkotásokkal teszi gazdagabbá Pécs belvárosát, hanem napközben színes utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal is. A belváros közterein argentin, ausztrál, katalán, izraeli, cseh és magyar művészek előadásai során erősíthetjük rekeszizmainkat, vagy csodálhatjuk a zsonglőrök és artisták ügyességét. A fesztivál programjai és a Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévők egy karszalag megvásárlásával tekinthetők meg, ezek a Fény Útja Extra helyszínek. Zsolnay Fényfesztivál 2023 – Aftermovie itt.

Élőfestészeti performansz is lesz a Fényfesztiválon

A venezuelai festőművész és performer, Zeus Salas a pécsi Zsolnay Fényfesztivál hangulatára reagálva hozza majd létre festményét. A m21 Galériában látható Street Up című nemzetközi urban art kiállítás alkotóját július 5-én 14.00-24.00 óra között láthatjuk festeni a Zsolnay Negyed Látogatóközpontja előtt. Egy műalkotás születését mindig titok övezi. A néző a kész művel találkozik, a hatásokról, szándékokról és jelentésekről szóló történetek a befogadó képzeletére vannak bízva. A StreetUp fesztivál nemzetközi urban art kiállításának keretében kiállító venezuelai festőművész és performer, Zeus Salas a Zsolnay Fényfesztivál programjában egy élőfestészeti performansz során, a közönség előtt, a fesztiválközeg hangulataira reflektálva hozza létre festményét. A performansz során a mű az alkotó latin-amerikai gyökereinek és személyes rituáléinak elemeiből építkezve jön létre, gyertyák és füstölők, valamint egyénileg összeállított zenei lista kíséretében hívja az alkotás eredőjét feltáró utazásra a nézőket.

Zeus Milenko Steven Salas Venezuelában született. Munkái személyes ihletettségűek, érzelemgazdagok, festői világát erős szimbólumok, mitikus karakterek népesítik be. Állított ki Párizsban, Buenos Airesben és Budapesten, számos műve magángyűjteményekben található, Costa Ricától Hongkongig. Performansz-művészként is aktív, gyakori partnere különböző márkáknak, magazinoknak és művészeti eseményeknek. Részletek itt.