A Kertész/Kópiák kiállításhoz izgalmas kísérőprogramok kapcsolódnak a Múzeumkertben

A Magyar Nemzeti Múzeum Kertész/Kópiák című kiállítása amellett, hogy a fiatal, útkereső André Kertészt mutatja be, az analóg fényképezés történetébe is betekintést enged, mi több világpremiernek számít a fotográfiában.

Mivel különleges darabok, technikák és történetek kapnak helyet a tárlaton, így még inkább elmerülünk a témában egy beszélgetős sorozat keretében, és fényképezés fókuszú filmeket is láthat a közönség a Kertmozi-sorozatban is. A Múzeumok Éjszakáján nagy érdeklődés kísérte az új programok első alkalmait, és most tovább folytatódik a Kerti Fröccs és a Kertmozi a páratlanul hangulatos Múzeumkertben.

A Kerti fröccs című beszélgetés-sorozaton a fotózás, és annak történelmével foglalkozó kiemelkedő szakemberek, történészek vitatnak meg a közönséget aktívan bevonva izgalmas témákat egy üdítő fröccs kíséretében. Első alkalommal Fisli Éva történész, a kiállítás kurátora Fónagy Zoltán és Tomsics Emőke történészekkel beszélgetett arról, (lásd fotó) hogyan fordult Kertész a fényképezés felé és melyik városban nyílt értelme a világra és a fényírásra.

A következő alkalom július 17-én lesz 19:30-kor, amelynek fókuszában André Kertész, a méhész áll. Fisli Éva ezúttal arról beszélget majd Weiner Sennyey Tibor József Attila-díjas íróval, hogy mit tanulhatunk a méhektől és a méhészektől, és miért is fordulhatott a magát kereső fiatal Kertész maga is a méhészet felé. André Kertész és a Duna lesz a témája a szeptember 19-én csütörtökön, szintén 19:30-kor kezdődő Kerti fröccsnek. Ezen az eseményen a kurátor Balogh Katával, a Valyo Egyesület kulturális projektmenedzserével arról beszélget majd, mitől élő egy nagyvárosi rakpart, és mit is láthatunk ma Kertész Duna-fényképein.

A Múzeumok Éjszakáján óriási érdeklődés kísérte a Kertmozi-sorozat nyitóelőadását. A Kertmoziban a kiállításokhoz kapcsolódva olyan filmek közül szemezgetünk, amelyek fotózással vagy éppen a fotóművészettel foglalkoznak. A 21 órakor induló vetítések helyszíne a Múzeumkert és a Múzeum ikonikus főlépcsője adja a nézőteret. A sorozatot az Amelie csodálatos élete című filmmel kezdtük, a folytatásban pedig július 17-én – a Kerti fröccsöt követően – A szív hídjai amerikai romantikus drámát láthatják, magyar szinkronnal, angol felirattal. Augusztus 14-én a Nagyítás című angol-olasz-amerikai filmdrámát vetítjük, a Kertmozi André Kertészhez kapcsolódó sorozatának utolsó, nyárbúcsúztató része pedig a Sötét kamra amerikai thriller lesz szeptember 7-én 20 órától.

A Kerti fröccs és a Kertmozi programjainkra a jegyeket a helyszínen, illetve online az oldalon is meg lehet vásárolni.