Lezárult az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny

A rangos zsűri két korcsoportban hirdetett győzteseket és különdíjakat is átadott.

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, amelynek első és második fordulója a Bartók konzervatórium nagytermében, megnyitója és döntője a Zeneakadémia Solti Termében zajlott. A rangos művészekből és tanárokból álló zsűri elnöke Shlomo Mintz volt. Az első korcsoportban Constantin Stefan Cristian (RO) lett az első helyezett, míg a második korcsoportban Leonhard Baumgartner (A) nyerte el az első díjat. Különdíjjal ismerték el a legfiatalabb versenyzőket mindkét korcsoportban, illetve a Bartók duók, valamint a holokauszt 80. évfordulójára komponált kortárs darabok legjobb előadásáért is díjakat adtak át. A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyről a Violin Channel tudósított élőben. A Fesztivál Akadémia Budapest egész éves munkáját a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja.

Az 5 Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny első korcsoportjában a 15 év alatti versenyzők indulhattak. Az 1. helyezett Constantin Stefan Cristian (Románia) lett, a második helyezést Hana Hoshino (Japán) nyerte el, míg Kimia Corke (Svájc) lett a harmadik helyezett. A rangos szakmai elismerés mellé pénzdíjat is kaptak a versenyzők, így az első korcsoportban az első helyezett 2000 Euro, a második 1250 Euro, a harmadik pedig 750 Euro díjazást kapott.

A második korcsoportban a 15 és 21 év közötti versenyzők indulhattak. Ebben a kategóriában az első helyezett Leonhard Baumgartner (Ausztria) lett, míg a második helyre Maksym Synytsky (Ukrajna) került, a harmadiknak járó díjat pedig Tao-Yuan Hsiao (Taiwan) vehette át. A rangos szakmai elismerés mellé az első helyezett ebben a korcsoportban 2000 Euro, a második 1500 Euro, a harmadik 1000 Euro díjazást vehetett át.

A verseny végén különdíjakat is átadtak. Elismerték a legfiatalabb versenyzőt: Lin Xi (Kína), valamint a repertoár egyes műveinek legjobb előadásait is díjazták, így a Legjobb Bartók duó különdíját az első korcsoportban Zhang Jinger (Kína) vehette át, míg a második korcsoportban Henry Jin Quan (Egyesült Királyság) kapta az elismerést.

A magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából a versenyzők több kortárs szerző művéből is felkészültek, amelyeket a második fordulóban adtak elő. A kortárs darabok legjobb előadásait is díjakkal ismerte el a zsűri.

Balogh Máté: A Lament of Rembrandt’s Jeremiah című művének legjobb előadásáért Leonhard Baumgartner (Ausztria) vehetett át díjat. Bella Máté: The White Chaccone című művének előadásáért Constantin Stefan Cristian (Románia) játékát ismerték el. Tornyai Péter Stolperstein című új művét Maksym Synytsky (Ukrajna) játszotta legjobban, míg Shlomo Mintz: In Memory című kompozíciójával kapcsolatban Kimia Corke (Svájc) kapta a legjobbnak járó elismerést.

A zsűri tagjai: Barnabas Kelemen (HUN), Alissa Margulis(GER/RUS), György Pauk (GBR/HUN), Qian Zhou (SGP), Dora Schwarzberg (AUT), Dmitry Sitkovetsky (UK/USA), Magdalena Ursu (ROM), Andreas Vierziger (AUT), Elnöke: Shlomo Mintz (ISR)

A verseny a tehetséggondozás mellett folytatni kívánja a 200 éves magyar hegedűiskola hagyományát. A világhírű módszertan Joachim Józseftől Hubay Jenőn és Fehér Ilonán át a Pauk Györgyig terjeszti a magyar zenei nevelést.

„Fehér Ilona kemény pedagógus volt, aki sokat várt el a diákjaitól, igényes nevelő volt, de egyben aranyszívű is, főleg ha teljesítettem azt a minőséget, amit elvárt tőlem. Ő a lányával együtt megmenekült a  koncentrációs táborból, így az akkor szerzett tartás és erő a személyiségének részévé vált a későbbi izraeli pedagógusi munkájában is.” – mondta el Shlomo Mintz.

„A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny – amit feleségemmel, Kokas Katalinnal együtt hívtunk életre - azért különleges, mert korosztályos nemzetközi hegedűverseny. Idáig nem volt ilyen Magyarországon, csak országos korosztályos verseny volt. Nem látták a versenyzők, hogy milyen a felhozatal Japánból vagy Taiwanból vagy Dél-Amerikából, nem tudták összemérni a tudásukat nemzetközi szinten másokkal. Most 20 ország hegedűsei versenyeztek itt Budapesten és a zsűriben valóban nagy gondban voltunk már az első fordulóban is, hogy kit juttassunk tovább, olyan magas a színvonal.” – mondta el Kelemen Barnabás, a zsűri tagja és a Fesztivál Akadémia Budapest egyik alapító-művészeti vezetője.

Az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny július 13-án zárult ünnepélyes díjátadóval a Zeneakadémia Solti Termében, amelyet másnap egy zártkörű színházi előadás követett. A résztvevő diákok közül sokan Budapesten maradnak a Fesztivál Akadémia Budapest július 21-éig tartó fesztiválprogramjára, valamint a koncerteket kísérő mesterkurzusokra is.

További információ itt. (fotó a döntőn Felvégi Andrea)