Találkát adott a sors

Gubik Petra és Balázs János estje országszerte több városban is látható.

Gubik Petra Junior Prima Díjas színésznő és Balázs János zongoraművész a próza és muzsika, a klasszikus és a könnyűzene együttes erejével mutatja be a Szentendrei Teátrum színpadán Cziffra György életének legikonikusabb állomásait  augusztus 11-én Találkát adott a sors címmel. A produkció, amely a 2024-es Cziffra Fesztivál egyik különlegességeként mutatkozott be, a későbbiekben is látható lesz még a jubileumi fesztivál programjában, többek között Nagykanizsán és Ajkán is. Részletek itt.

„Saját döntéseink mellett találkozásaink, embertársainkkal való kapcsolataink határozzák meg életünket, szüntelenül formálják személyiségünket és terelnek minket a végzetünk felé. Cziffra György megpróbáltatások sorával volt kénytelen szembenézni, hogy kiteljesíthesse bámulatos tehetségét. S bár életének eseményei önmagukban is lehengerlők, ha kicsit figyelmesebben tekintünk e sorsra, világossá válik: valójában kapcsolatai, fontos találkozásai, hozzá közel és távolabb álló embertársai voltak útjának terelői, segítői” – vallják az alkotók.

Balázs János Gubik Petrával idézi fel e legendás művészsors fontos mozzanatait. A próza és a zene együttes erővel varázsolja a színpadra a történelem legviharosabb korszakát, régi pesti lokálok hangulatát, bensőséges jeleneteket az ikonikus zongoraművész életéből, amelyekbe nem csak belefeledkezni érdemes: tanulhatunk is belőlük. Az előadás dramaturgja O. Horváth Sári.

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a 2024/2025-ös évadban. Az ünnepi hangversenysorozat 2024 őszén, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban, ahol többek között elhangzik a Balázs Jánosnak dedikált, Cziffra György 100. születésnapjára készült legendás Eötvös Péter-zongoraverseny is a nemrégiben elhunyt szerzőtől Cziffra Psodia címmel. Az elsőként bejelentett programok a fesztivál keresztmetszetét mutatják be olyan klasszikuszenei világsztárokkal, mint Nyikolaj Luganszkij vagy Fazil Say hangversenye a Zeneakadémia Nagytermében. Igazi unikum a hazai koncertkínálatban, hogy Martha Argerich és Mischa Maisky legendás párosa a Cziffra Fesztivál meghívására visszatér Budapestre: december 14-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében lépnek fel együtt. Olyan hazai kiválóságokkal is találkozhatunk majd, mint Keller András, Perényi Miklós és a Concerto Budapest, vagy éppen a fesztiválalapító Balázs János. Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutató Művészeti élmények az egészséges személyiségfejlődés szolgálatában címmel tart előadást.

2024. augusztus 11. (vasárnap) 20.30 – Szentendre, Városháza udvara

Találkát adott a sors – Gubik Petra és Balázs János estje

A Cziffra Fesztivál és a Szentendrei Teátrum közös koncertje

További információ a Cziffra Fesztivál programjairól itt.

A Cziffra Fesztivál támogatója a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.