Tragédia színházi ikonokkal

Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán és Trill Zsolt alakítja a főszerepeket Vidnyánszky Attila „szélesvásznú” rendezésében a 80 éves Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az ember tragédiája ünnepi előadásként kerül színre a Dóm téren. A szereposztásba további „nagyágyúk” is bekerültek.

„Szélesvásznú” produkciót álmodott a Dóm tér színpadára Vidnyánszky Attila, amikor elvállalta Az ember tragédiájának rendezését. Az idén 80. jubileumát ünneplő Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, Bátyai Edina úgy fogalmaz: a magyar színházi élet ünnepévé teszik az előadást. A Tragédia fontos hagyományt képvisel hazánk legnagyobb nyári színházi fesztiváljának történelmében. „Csúcstartó” a szabadtérin, hiszen az elmúlt évtizedekben 16 évad során 61 előadásban láthatták a nézők.

2008. augusztus 7. 23:56 - Rátóti Zoltán ©Rátóti Zoltán
Rátóti Zoltán

Az idei, ünnepi produkcióhoz méltó szereposztást állítottak össze. Az örök nőt, Évát Ónodi Eszter alakítja, partnere Rátóti Zoltán lesz Ádám szerepében. Kettejük történelmi vesszőfutását Luciferként Trill Zsolt követi majd végig.

A debreceni színház és a beregszászi társulat színészei mellett további nagy nevek, színházi ikonok kaptak szerepet az előadásban. Színre lép több szerepben például Cserhalmi György, Blaskó Péter, Gáspár Sándor és Földes László Hobo is. Hobo-nak az előadás zeneszerzője, Verebes Ernő egy dalt is írt, melyet a londoni színben fog előadni.

Az alkotók monumentális díszlettel készülnek: az emberiség történetének pergamenje lesz a központi díszletelem, melyet tizenöt méter magasra terveztek, a díszletelem tetején foglal majd helyet az Úr. Innen a tejutat szimbolizálva futtatják le szintén tizenöt méter hosszú szakállát.

A színészek és az alkotók május 23-án kezdik a próbákat, hogy július 1-jén és 2-án valóban a magyar színháztörténet egyik meghatározó, új darabját láthassa a közönség a Dóm tér színpadán.

Jegyek már kaphatók a Fesztivál Jegyirodában (REÖK Szeged, Tisza Lajos krt. 56.), Budapesten az Agentura Adventure Utazási és Jegyirodában (Pólus Center) valamint országosan az IBUSZ kirendeltségeken.