A nagy semmi – csak rajongóknak - Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész

Vége a varázslógyerek filmjeinek! Megint a Roxfort-ba kalauzol minket a hetedik könyv kettészakított filmes verziója, egy utolsó, nagy leszámolás erejéig. A rend kedvéért: Voldemort (Ralph Fiennes) és Harry Potter (Daniel Radcliffe) szembeszállnak egymással, miután Ron (Rupert Grint) és Hermione (Emma Watson) segítségével a három barátnak sikerül elpusztítania Voldemort-ot, azaz lelkének minden maradványát. Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2. rész – rendezte David Yates.

A „nagy semmi” nem feltétlenül az új Harry Potter film egészére vonatkozik (még akkor sem, ha mínuszos előjellel esik neki az ember egy hét részes eposz utolsó fejezetének a folytatásához), ez a cím inkább egy szörnyűséges filmbeli jelenetet idéz. Meglehet, hogy sokan a könyveken, a filmeken nőttek fel, akárcsak a szereplők, de ami nem tökéletes, az nem tökéletes. Egy szóval unalmas. Ugyanaz a történet folytatódik, amit már láttunk az előző részben, kevés újdonsággal.

A Halál Ereklyéi második része sablonos befejezést ígér kiszámítható jelenetekkel, nem csupán a lexikális rajongók számára, a moziguruk tekintetében is. Az előre kiszámítható akciók ellenére még jó beteljesedés lehetne ez az epizód, hiszen nem várhatunk többet egy minden gyapjától lecsupaszított báránytól. Azonban, két dramaturgiailag nyomasztó jelenet végleg lehúzza a filmet. Az egyik a már említett „nagy semmi”, vagy a „nagy űr”-jelenet, amelyben a főhős beláthatatlan fehérségbe kerül, ahol szinte Isten képében jelenik meg a halott Dumbledore (Michael Gambon). Ennyi pénzből és ilyen nagy reflektorfényben csak ennyire tellett: fehér mennyországra. A másik kellemetlen, mondhatni kacagni való jelenet, amikor szemünk elé tárulnak az immáron 19 évvel idősebb főszereplők. Sajnos nem más színészek, hanem ugyanazon fiatalok játsszák későbbi énjüket, ami igencsak komikussá varázsolja a mesét.

Egyébként elvarrják a szálakat, a laikusokat megint kihagyják a buliból, a sok klasszikus filmes referencia (plágium) említése pedig már fölöslegessé vált - legalább hétszer felsoroltuk ezeket. A Rowling világát kedvelőknek ajánlani tudjuk ugyan, másoknak viszont értelmetlen lenne megvenni a többnyire 3D-s jegyet. Való igaz, az effektusok jók, nagyon sok ember munkáját igényelték. Mégsem kellett volna szétválasztani az utolsó részt, ez a cselekedet a mozi szempontjából csak rontott a már amúgy is megunt sorozaton.

Nesze semmi, fogd meg jól!

Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II) - színes, magyarul beszélő, angol-amerikai fantasy, 131 perc, 2011
Rendező: David Yates
Szereplők: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Ralph Fiennes (Voldemort), Emma Watson (Hermione Granger), Rupert Grint (Ron Weasley)

Hozzászólások (1)

  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    Ez a cikk förtelmes, szinte biztos vagyok benne h valami hozzá nem értő suhanc írta. Hogy lehetett volna egy részben megoldani?? Nem tarthat egy mozifilm 5 órán keresztül...ha pedig 2 órásra készítik el, akkor a könyvnek csak a negyede ké... "Az egyik a már említett „nagy semmi”, vagy a „nagy űr”-jelenet, amelyben a főhős beláthatatlan fehérségbe kerül, ahol szinte Isten képében jelenik meg a halott Dumbledore (Michael Gambon). Ennyi pénzből és ilyen nagy reflektorfényben csak ennyire tellett: fehér mennyországra" Ha a cikk írója tudná hogy mi van leírva könyvben nem mondott volna ilyet. Mivel 100%-ig úgy lett megvalósítva a vásznon ahogy azt a könyvben leírták. S hogy ennyi pénzből ennyire tellett? A kirakott videó nem azt mutatja hogy az effektekkel spóroltak a pénzen.

    júl. 23, 2011

Hirdetés