A legnagyobb oknyomozó újságíró emlékére - Rumnapló

Ki is ez a címben említett újságíró? Természetesen Hunter S. Thompson, az ő emléke előtt tiszetelgnek a film készítői. Olyannyira, hogy a forgatókönyv Thompson azonos című regénye alapján készült. Maga a sztori nem is annyira lényeges, mint az ahogyan Johnny Depp belebújik a karakter bőrébe. Szerintem Oscar gyanús!

A történet néhány sorban összefoglalható, de talán nem is az a legfontosabb. Johnny Depp pedig ahogyan az előbb is írtam (de nem győzöm hangsúlyozni) remekül bújik a kiégett, alkoholista újságíró bőrébe, aki a korrupció bűvköréből kilépve leleplező regényt ír. Nagyon jó film, csak ajánlani tudom.

Érdekes egyébként, hogy nemrég került a mozikba egy kicsit ehhez hasonló a film, A segítség, ahol egy fiatal lány szakít a helyi törvényekkel, a szülei által rábírt szabályokkal, vagy épp a barátnői értékrendjével és könyvet ír egy addig tabunak számító témáról.

A sztori szerint Paul Kemp lecsúszott, alkoholista újságíró, aki egy napon rádöbben, hogy talán azért jutott idáig, mert New Yorkban él. Úgy dönt valahol máshol próbálja ki magát, így kerül rövid időn belül egy Puerto Rico-i újsághoz, mint horoszkóp készítő. A baj csak az, hogy nagyon nehéz leszokni az italról, egy olyan országban, ahol a rum olcsóbb, mint a víz és mindenki literszámban fogyasztja, a nap bármely szakában.

Az újság, ahol Paul elhelyezkedik, kifejezetten rossz helyzetben van. Alig olvassák, ráadásul az újságírók sem írhatnak akármiről, csak amibe a helyi politikai, a nagyvállalkozók beleegyeznek. A főszerkesztőn (Richard Jenkins) óriási a nyomás, mert meg kell próbálnia életben tartani egy lapot egy olyan országban, ahol a korrupció óriási, ahol az újságírók 85 százaléka alkoholista. Emiatt persze minden alkalmazottal undok, lekezelő, hőzöngő, akik természetesen utálják őt.

Paul nagyon hamar elkezd beilleszkedni a helyi viszonyokba, és megismerkedik a rummal. Továbbá összeköltözik az egyik kollégájával, Sala-val (Michael Rispoli), akivel folyamatosan alkoholizálnak, vagy éppen új szereket próbálnak ki, kakasviadalra járnak vagy verekedésbe keverednek.

Egy helyi nagymenő üzletember Sanderson (Aaron Eckhart) felkéri Kemp-et, hogy írjon cikket a cége és más helyi nagymenők által építtetett szállodáról, ami egy kis szigeten épül. Ezzel még tulajdonképpen nem lenne baj, de Kemp minél mélyebbre ás annál súlyosabb titkok derülnek ki Sandersonról. A barátai figyelmeztetik, hogy hagyja az egészet, mert baj lesz belőle, ő nem hallgat rájuk. Ráadásul közben beleszeret Sanderson barátnőjébe, Chenault-ba (Amber Heard).

Paul és Sala egy éjszakai verekedés után a börtönben köt ki, ahonnan Sanderson hozza ki őket, nyilván nem ok nélkül. Paul tartozik neki, ezért úgy dönt elvállalja a cikket a szállodáról. Ezért cserébe Sanderson nem csak sok pénzt, hanem autót, lakást is ad. Azonban Paul csak arról írhat, amit újdonsült "főnökei" megengednek neki, és olyan hangnemben, ami nekik tetszik.

A baj az, hogy Chenault is érzeni kezd Paul iránt és egy nagyon furcsa éjszaka után, Sanderson kidobja a lányt. A szőkeség nem tud máshova menni csak Paulhoz. Az események innentől egy kicsit felgyorsulnak.

Azt, hogy végül mi történik csak a narrációból tudjuk meg, de mondhatni, hogy happy end-el zárul a történet, és beindul egy addig ismeretlen újságíró karrierje. Nagyon jó film, tele poénokkal. Végre nem azon kell röhögni, hogy ki hogyan végzi kis vagy nagy dolgát, hanem igazi poénokon. Merem ajánlani mindenkinek!

8/10 pont

Rumnapló - (The Rum Diary) amerikai kalandfilm, 120 perc, 2011

Rendező: Bruce Robinson

Szereplők: Johnny Depp, Aaron Eckhart, Amber Herad, Richard Jenkins, Michael Rispoli

Hozzászólások (2)

 • anon
  Anonymous (nem ellenőrzött)

  Ha valaki nem ért a filmekhez nem értem miért ír film kritikát... (:

  dec. 11, 2011
 • anon
  redbandita

  Nem tudom, hogy ezt pontosan mire írod, de örülnék, ha kifejtenéd. Mindenesetre a válaszom az, hogy mert szereti a filmeket és mert szeret írni:) Megjegyzés: a filmkritika szót egybeírjuk.

  dec. 11, 2011

Hirdetés