Mi újság a Miskolci Nemzeti Színházban?

Az éjszaka trapézain - A Miskolci Balett: Éder Vera és Gálos Mihály Samu fotóművészek kiállítása nyílt a Miskolci Nemzeti Színházban. A Színház meghívásos pályázatot hirdet fiatal koreográfusok számára.

Magyarország legfiatalabb kortárs táncegyüttese, a Miskolci Balett tagjai különleges kiállítás főszereplőivé váltak. A fiatalok az Avas Szálló klasszikus, mára leromlott belső tereiben álltak modellt Éder Vera és Gálos Mihály Samu fotóművészeknek. Az így létrejött képeket a nagyközönség is megcsodálhatja a Miskolci Nagyszínház emeleti előcsarnokában. A kiállítást október 30-án Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója nyitotta meg Presser Gábor nagyszínházi koncertje előtt. Pilinszky verseivel, performansszal és élőzenei kísérettel a Miskolci Balett, valamint a Miskolci Zenekar tagjai fogadták a nézőket.
Pilinszky János: Egy szép napon
Mindig az elhányt bádogkanalat,
a nyomorúság lim-lom tájait kerestem,
remélve, hogy egy szép napon
elönt a sírás, visszafogad szelíden
a régi udvar, otthonunk
borostyán csöndje, susogása.
Mindig,
mindig is hazavágytam.

A 2013 tavaszán, hosszú évek munkájának gyümölcseként megalakult önálló Miskolci Balettel egy új intézmény jelent meg a magyarországi táncművészet térképén. Különösen örömteli, hogy a Balett megalakulása egybeesett a Miskolci Nemzeti Színház 190. születésnapjával, újabb színekkel gazdagítva az évad műsorát és Miskolc kulturális életét.

3 kívánság. Meghívásos pályázat fiatal koreográfusok számára. A múlt évadhoz hasonlóan idén is pályázatot hirdetnek (Kiss Csaba – igazgató és Kozma Attila - művészeti vezető) fiatal alkotók számára új, személyes projektek létrehozására a Miskolci Balett táncosaival. A pályázat témája a 3 kívánság. Olyan 20-25 perces produkciók tervét várják, melyben az alkotók személyes kívánságukat, vágyukat jelenítik meg – azt, ami igazán fontos számukra.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

  • a pályázó szakmai életrajzát,
  • egy felvételt vagy linket valamelyik korábbi koreográfiájáról, táncáról,
  • a tervezett mű koncepcióját,
  • rövid forgatókönyvét, librettóját vagy szinopszisát,
  • a felhasználni kívánt zenét, hanganyagot.

Beérkezési határidő 2013. november 25.
A pályázatokat a színház szakembereiből, táncosaiból álló kuratórium bírálja el. Eredményhirdetés 2013. december 20-án. Az első három helyezett próba illetve bemutatási lehetőséget és 200 ezer forint támogatást kap a pályázatban vázolt koreográfia elkészítéséhez. A próbák 2014. február–április időszakban zajlanak. A minél jobb szereposztás érdekében a pályázat nyerteseinek lehetőséget biztosítanak a táncosokkal való személyes megismerkedésre, egy-két napos közös munkára is. Az elkészült produkciókat 2014. április 24.-én mutatják be 3 kívánság címmel. A meghívott koreográfusok: Czár Gergely, Feledi János, Gombai Szabolcs, Grecsó Zoltán, Halász Gábor, Hegymegi Máté, Katonka Zoltán, Lengyel Katalin, Jónás Zsuzsa, Maday Tímea Kinga, Nemes Zsófia, Pálfi Gabriella, Simányi Zsuzsanna, Szarvas Krisztina, Widder Kristóf, Zambriczky Ádám.

Hirdetés